Lise öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarının incelenmesi
Investigation of high school teachers' formative evaluation practices
- Tez No: 925339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: biçimlendirici değerlendirme, lise öğretmenleri, soru sorma, geri bildirim, öz değerlendirme, akran değerlendirme, formative assessment, high school teachers, questioning, feedback, self-assessment, peer assessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı lise öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını incelemektir. Yöntem: Bu araştırma bir durum çalışmasıdır. Lise öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını nasıl kullandıkları inceleneceği için nitel araştırma desenlerinden durum çalışması tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, Ardahan ili, merkez ilçesinde MEB'e bağlı ortaöğretim düzeyindeki okullarda görevli farklı branşlardan 15 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; gözlem ve görüşme formları kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Lise öğretmenlerinin çoğunun biçimlendirici değerlendirme uygulamalarından olan soru sorma, geri bildirim verme ve düzey belirleyici testler uygulama gibi uygulamaları derslerinde uyguladıkları görülmüş fakat öz/akran değerlendirmesini neredeyse hiç kullanmadıkları elde edilen bulgular arasındadır. Lise öğretmenlerinin yine bu uygulamaları derslerinde sürekli uyguladıkları fakat bu uygulamaların biçimlendirici değerlendirme uygulaması olduğundan haberdar olmadıkları görülmüştür. Lise öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını uygularken zorlanmalarına neden olan etkenlerin başında da zamanın yeterli olmaması, sınıfların kalabalık olması ve öğrencilerin bilişsel düzeylerinin etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Araştırmanın sonucuna bakıldığında lise öğretmenlerinin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını derslerde uygularken soru sorma, geri bildirim verme ve düzey belirleyici sınavlar uygulama gibi biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını derslerinde sistematik ve planlı bir şekilde olmasa da kullandıkları görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin öz/akran değerlendirmesini derslerinde uygulamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını uygularken sınıfların kalabalık olması, ders süresinin yeterli olmaması ve öğrencilerin bilişsel düzeylerinin farklı olmasının biçimlendirici değerlendirme uygulamalarını uygularken zorlanmalarına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the formative assessment practices of high school teachers. Method: This research is a case study. A case study was chosen from the qualitative research designs to examine how high school teachers use formative assessment practices. The participants of the study consist of 15 teachers from different branches working in secondary schools affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Ardahan province. Observation and interview forms were used as data collection tools in the research. Descriptive analysis method was used in the analysis of data. Findings: It was observed that most of the high school teachers applied formative assessment practices such as asking questions, giving feedback and applying summative tests in their classes, but they almost never used self/peer assessment. It was observed that high school teachers constantly applied these practices in their classes, but they were not aware that these practices were formative assessment practices. It has been observed that the main factors that cause high school teachers to have difficulty in implementing formative assessment practices are insufficient time, crowded classes, and students' cognitive levels. Conclusions: When the results of the research are examined, it is seen that high school teachers use formative assessment practices such as asking questions, giving feedback and applying summative exams in their lessons, although not in a systematic and planned way. It was also concluded that teachers did not apply self/peer assessment in their classes. It has been concluded that teachers have difficulties in implementing formative assessment practices due to crowded classes, insufficient lesson time, and different cognitive levels of students.