Sınır ötesi e-ticarette internetin etkin kullanımı: Kayseri ili ETBİS'e kayıtlı firmalar özelinde bir araştırma
Effective use of the internet in cross-border e-commerce: A research specially on companies registered in ETBİS in Kayseri province
  1. Tez No: 925347
  2. Yazar: EDA YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, E-Ticaret, Sınır Ötesi E-Ticaret, Internet, E-Commerce, Cross-Border E-Commerce
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknolojik gelişmeler sonucunda meydana gelen elektronik ticaret kavramı; her zaman ve ağ bağlantısının olduğu her yerden teknolojik cihazlarla kolaylıkla erişilebilen küresel boyutta bir pazardır. Tüm dünyada aktif olan bu pazarda ürün yelpazesi oldukça geniş olup yapılan dijital pazarlama çalışmaları ile doğru son kullanıcıya erişmek için birçok strateji geliştirilmektedir. Uluslararası e-ticaret yapan firmaların, interneti yurtiçi ve yurtdışında ne kadar aktif kullandığını incelemeyi amaçlayan bu çalışmada; elektronik ticaretin gelişimi, türleri, ele alınarak, konu ile ilgili literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde yer verilen araştırmada Kayseri'de ETBİS'e kayıtlı faaliyet gösteren 183 firmadan anket tekniği ile veri toplanmıştır ve bu veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonunda; yurt içi kurumsal faaliyetlerde internet kullanımları, şirketlerin faaliyet gösterme süresine ve eğitim durumuna göre farklılaştığı, yurt dışı ticaret kurumsal faaliyetlerde internet kullanımları ise şirketin yasal statüsüne göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yurt içi kurumsal faaliyetlerde internet kullanımları ile dış ticaret kurumsal faaliyetlerde internet kullanımları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of electronic commerce, which has emerged as a result of technological advancements, refers to a global marketplace that can be easily accessed from anywhere with an internet connection and technological devices. This marketplace, which operates worldwide, offers a wide range of products, and various strategies are developed through digital marketing efforts to reach the right end user. This study aims to examine how actively companies engaged in international e-commerce use the internet both domestically and internationally. It explores the development and types of electronic commerce, accompanied by a literature review on the subject. In the research presented in the fourth section of the study, data were collected using a survey method from 183 companies registered with ETBİS in Kayseri, and these data were analyzed using the SPSS-27 software. As a result of the research, it was found that internet usage in domestic corporate activities varies according to the duration of the company's operations and educational background, while internet usage in foreign trade corporate activities varies according to the company's legal status. Additionally, a positive correlation was found between internet usage in domestic corporate activities and internet usage in foreign trade corporate activities."