Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) diyetsel haşhaş tohumunun büyüme performansı ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkileri
The effects of dietary poppy seed on growth performance and some biochemical parameters in quails (Coturnix coturnix japonica) reared at different stocking density
- Tez No: 925360
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Haşhaş Tohumu, Bıldırcın, Yerleşim Sıklığı, Poppy seed, Quail, Stocking density
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen bıldırcınlarda rasyona ilave edilen haşhaş tohumu katkısının büyüme performansı ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi incelenmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmada 1 günlük yaşta alınan karışık cinsiyetteki 162 adet bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar rastgele 6 gruba (her birinde 18 adet bıldırcın ve 100 cm² taban alanı olan 3 grup ve her birinde 36 adet bıldırcın ve 50 cm² taban alanı olan 3 grup) ayrılmıştır. Kümes sıcaklığı ilk gün 32-35°C'ye ayarlanmış daha sonra her 2-3 günde bir 1°C düşürülerek 21. günde 25-26°C'ye getirilmiştir. Çalışma süresi boyunca 24 saat aydınlatma uygulanmış su ve yem ad libitum olarak verilmiştir. Bıldırcınlar, temel rasyon (%24 HP ve 2900 Kcal/kg ME) ve temel rasyona %1 ve 2 düzeyinde öğütülmüş haşhaş tohumu ilave edilen yemlerle beslenmiştir. Çalışma 21 gün sürmüştür. Çalışmada canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı (YYO) haftalık olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda bütün hayvanlar tartılarak bitiş ağırlığı belirlenmiş, her gruptan 6'şar adet bıldırcın dekapite edilerek karkas ağırlığı ve karkas verimleri belirlenmiştir. EDTA'lı tüplere alınan kan örneklerinde kan parametreleri ölçülmüş, yine kandan elde edilen plazmada ELİSA ile kortizol, SOD, CAT ve MDA gibi oksidatif stres parametreleri ölçülmüştür. Bulgular: Yüksek yerleşim sıklığı olan gruplarda normal yerleşim sıklığı olan gruplara göre kesim ağırlığı ve canlı ağırlık artışı değerleri daha yüksek olarak elde edilmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir (P ˂ 0.001). Aynı şekilde karkas ağırlığı ve karkas verimi değerleri de gruplar arasında anlamsız bulunmuştur(P˂0.001). Diğer taraftan yüksek yerleşim sıklığı olan gruplarda haşhaş tohumu ilavesi ile yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı değerleri incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (P˂0.001). Kan parametreleri incelendiğinde sadece % LYM, MID ve GRAN düzeylerinin yerleşim sıklığının ve haşhaş tohumu dozunun etkisiyle anlamlı bir şekilde fark oluşturduğu görülmüştür (P ˂ 0.001). Yerleşim sıklığı yüksek olan gruplarda normal gruplara göre MDA düzeyinin anlamlı bir şekilde yükseldiği ve haşhaş tohumu ilavesiyle bu değerin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düştüğü görülmüştür (P ˂ 0.001). Plazma kortizol, SOD ve CAT düzeylerinde ise gruplar arasında herhangi bir fark görülmemiştir. Sonuç: Yüksek yerleşim sıklığının büyüme performansı, kan parametreleri ve bazı oksidatif stres parametreleri üzerine olumsuz etkilerinin olduğu, ayrıca oksidatif stres parametrelerinden MDA düzeyini düşürdüğü görülmüş, diğer parametreler üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The effect of poppy seed supplementation added to the diet on growth performance and some biochemical parameters in quails reared at different stocking densities was investigated. Material and Method: 162 mixed-sex quail (Coturnix coturnix japonica) chicks taken at 1 day of age were used in the study. Quails were randomly divided into 6 groups (3 groups with 18 quails and 100 cm² floor area each and 3 groups with 36 quails and 50 cm² floor area each). The house temperatures were initially started at 35-37 °C and then reduced by 1 °C every 2-3 days to the normal house temperature of 22-24 °C. 24-hour lighting, ad libitum water and feed were provided throughout the study. Quails were fed with basic ration (24% HP and 2900 Kcal/Kg ME) and chick starter feeds with 1% and 2% poppy seeds added to the basic ration. The study lasted for 21 days. Live weight (WW), live weight gain (WW), feed consumption (YT), feed conversion ratio (FCR) were determined weekly in the study. At the end of the study, all animals were weighed and final weight was determined, 6 quails from each group were decapitated and carcass weight and carcass yield were determined. Blood parameters were measured with a fully automatic hematology analyzer in blood samples taken into EDTA tubes, and oxidative stress parameters such as plasma cortisol, SOD, CAT and MDA were measured in plasma obtained from the blood with an Elisa device. Findings: Although slaughter weight and live weight gain values were obtained higher in groups with high stocking density compared to groups with normal stocking density, no statistically significant difference was observed. Similarly, carcass weight and carcass yield values were found to be insignificant between the groups. On the other hand, when the feed consumption and feed conversion ratio values were examined with the addition of poppy seeds in groups with high settlement density, no statistically significant difference was seen between the groups. When blood parameters were examined, it was seen that only % LYM, MID and GRAN levels created a significant difference due to the effect of stocking density and poppy seed dose. It was seen that MDA level increased significantly in groups with high stocking density compared to normal groups and this value decreased statistically significantly with the addition of poppy seeds. No difference was observed between the groups in plasma cortisol, SOD and CAT levels. Conclusion: It was observed that high stocking density had negative effects on growth performance, blood parameters and some oxidative stress parameters, poppy seeds added to the ration showed partial effects at 1% and 2% levels and improved feed utilization despite reducing feed consumption, and also reduced MDA level, one of the oxidative stress parameters, and it was observed that it had no effect on other parameters.