Pyotr İlyiç Çaykovski'nin hayatı, eserleri ve op. 23 no. 1 piyano konçertosu'nun analizi
The life and works of pyotr Ilyich Tchaikovsky and an analysis of op. 23 no. 1 piano concerto
- Tez No: 925424
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİDE HANDE DALKILIÇ ÖZKOÇAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Pyotr Ilyich Çaykovski, Romantik müzik, Rus müziği, Konçerto, Romantik dönem, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Romantic music, Russian music, Concerto, Romantic Period
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu sanat çalışmasında, Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski'nin hayatı, klasik müzik dünyasına katkıları ve Op. 23, No.1 Piyano Konçertosu incelenmiştir. Çalışmada, Çaykovski'nin Rus müziği ve genel olarak Romantik dönem müziği üzerindeki etkilerini değerlendirerek, konçertonun yapısal ve müzikal özellikleri analiz edilmiştir. Araştırmanın başlangıcında, Çaykovski'nin yaşamı, müzikal kökenleri ve dönemin toplumsal-kültürel bağlamı hakkında bir giriş sunulmuştur. Çaykovski'nin müzikal dilinin gelişimi, Rus halk müziği ile Batı müziği tekniklerinin birleşimi çerçevesinde ele alınmıştır. Si bemol minör tonundaki 1. Piyano Konçertosu'nun yapısal ve müzikal özellikleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Konçertonun üç bölümlü klasik formu korunurken, romantik dönemin duygusal derinliği ve teknik zorlukları eserin karakteristik özellikleri olarak öne çıkmıştır. Çalışmada, konçertonun formları, melodik gelişimi, armonik yapısı ve ritmik özellikleri üzerine odaklanılarak, eserin içsel yapısı ve işleyişi incelenmiştir. Özellikle piyano ve orkestranın uyumu, eserin anlatım gücünü artıran önemli bir unsur olarak vurgulanmıştır. Bu araştırma, Çaykovski'nin 1. Piyano Konçertosu üzerine yapılan detaylı incelemeyi Türkçe alan yazınına kazandırması bakımından önemli bir çalışmadır. Söz konusu eser, piyanistler, müzikologlar ve müzik öğrencileri için kapsamlı bir rehber niteliği taşımaktadır. Araştırmanın temel amacı, Çaykovski'nin müzikal dilini anlamak ve yorumlamak isteyen müzik profesyonelleri ile akademisyenler için güvenilir bir referans kaynağı oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
This artwork report covers the life of Russian composer Pyotr Ilyich Tchaikovsky, his contributions to the world of classical music, and his Op. 23, No. 1 Piano Concerto. The study evaluates Tchaikovsky's influence on Russian music and Romantic music in general, and analyzes the structural and musical features of the concerto. At the beginning of the research, an introduction about Tchaikovsky's life, his musical origins and the socio-cultural context of the period is presented. The development of Tchaikovsky's musical language is discussed within the framework of the combination of Russian folk music and Western music techniques. The structural and musical features of Piano Concerto No. 1 in B flat minor are examined in detail. While the classical three-movement form of the concerto is preserved, the emotional depth and technical difficulties of the Romantic period stand out as characteristic features of the work. The study focuses on the forms, melodic development, harmonic structure and rhythmic features of the concerto, and examines the internal structure and functioning of the work. In particular, the harmony of the piano and orchestra was emphasized as an important element that increases the expressive power of the work. This research is a significant study in terms of contributing a detailed examination of Tchaikovsky's Piano Concerto No. 1 to the Turkish literature. The work serves as a comprehensive guide for pianists, musicologists, and music students. The main objective of the research is to create a reliable reference source for music professionals and academics who wish to understand and interpret Tchaikovsky's musical language.