Kapitalizm ve toplumsal patoloji
Capitalism and social pathology
- Tez No: 925453
- Danışmanlar: PROF. ZÜLKÜF KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Capitalism, Social Pathology, Desire, Desiring-Production, Social Machine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kapitalizm ve Toplumsal Patoloji adlı bu çalışma, kapitalizm ve toplumsal patoloji arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Kapitalizmin toplumsal yapıyı ve bireylerin yaşamlarını nasıl dönüştürdüğünü, salt bir ekonomik sistem olmaktan öte, bireylerin arzularını, kimliklerini ve toplumsal ilişkilerini şekillendiren bir güç haline geldiği modern dönemde, kapitalizm ve toplumsal patoloji arasındaki ilişki açıklanmaktadır. Tezin birinci bölümünde, kapitalizmin toplumsal patolojiye neden olup olmadığını, toplumsal yapıları ve bireylerin gündelik yaşamlarını nasıl dönüştürdüğünü araştırılmaktadır. Kapitalizmin bireyler üzerinde yarattığı yabancılaşma, anomi, beden müdahaleleri gibi patolojik durumlar, klasik sosyolojik teorilerle tartışılacaktır. Tezin ikinci bölümünde ise; kapitalizmin birey ve toplum üzerindeki etkilerini, Deleuze ve Guattari'ninşizo-analitik,“arzu üretimi”ve“arzulama makineleri”gibi kavramlar üzerinden tartışmaktadır. Kapitalizmin arzu üretimindeki rolünü ve bireylerin arzularını nasıl yönlendirdiği ve bu arzuların toplumsal makine ile nasıl şekillendiğini, toplumsal yapıları ve bireysel kimlikleri nasıl kodladığı, arzuların nasıl bastırıldığı ve yeniden şekillendirildiği şizo-analitik bakış açısıyla ele alınmaktadır. Çalışma, modern kapitalizmin toplumsal patolojiyi nasıl yarattığı ve bu patolojilerin toplumsal düzeyde nasıl tezahür ettiği üzerine sosyolojik bir inceleme yapmakta, kapitalizmin toplumsal yapıyı dönüştürme biçimini ve bunun bireyler üzerindeki patolojik etkilerini analiz ederken, aynı zamanda bu sürecin nasıl bir şizo-özne yaratarak tersine çevrilebileceğini tartışmaktadır. Anahtar Kavramlar: Kapitalizm, Toplumsal Patoloji, Arzu, Arzulama Üretimi, Toplumsal Makine.
Özet (Çeviri)
This study, titled Capitalismand Social Pathology, examines the relationship between capitalism and social pathology. It explores how capitalism transforms social structuresan dindividuals' lives, extending beyond a mere economic system to become a force that shapesdesires, identities, and social relations in the modern era. The first chapter investigate swhether capitalism causes socialpathologyand how it transforms social structure sandindividuals' daily lives. Pathological conditionssuch as alienation, anomie, and bodily interventions caused by capitalism will be discussed throughclassicalsociologicaltheories. These condchapteranalyzestheeffects of capitalism on individuals and society throughtheschizoanalyticperspective of DeleuzeandGuattari, focusing on conceptssuch as“desiring-production”and“desiring-machines.”Itexaminescapitalism's role in theproduction of desire, how it directsindividuals' desires, and how thesedesiresareshapedbythe social machine. The studyalsoexplores how socialstructuresandindividualidentitiesarecoded, how desiresaresuppressedandreshaped, allwithintheframework of schizoanalysis. This research provides a sociological analysis of how modern capitalism generatessocial pathologyand how these pathologiesmanifest at thesocietallevel. It examinesthewayscapitalism transforms social structures and its pathological effects on individuals, whilealsodiscussing how this process can be reversed throughthecreation of a schizo-subject.