Psoriazisi olan Tip 2 diyabetli hastalarda sistemik tedavi yöntemlerinin metabolik parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of systemic treatment methods on metabolic parameters in patients with Type 2 diabetes and psoriasis
- Tez No: 925480
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM, UZMAN DUYGU YAMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, T2DM, HbA1c, Glukoz, Lipit Profili, Sistemik Tedavi, Metabolik Parametreler, DMARD, Biyolojik Tedavi, Biyolojik Olmayan Tedaviler, Psoriasis, Type 2 Diabetes, HbA1c, Glucose, Lipid Profile, Systemic Treatment, Metabolic Parameters, DMARD, Biological Therapy, Non-Biological Treatments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Psoriazis kronik inflamatuar bir cilt hastalığı olmanın yanı sıra çeşitli metabolik hastalıklarla da ilişkilendirilmiştir. Literatürde psoriazis tedavisinde kullanılan sistemik ilaçların, psoriazisle ilişkilendirilen metabolik hastalıklar üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Bu çalışmada sistemik tedavi gruplarının hemoglobin A1c (HbA1c), açlık plazma glukozu ve lipit paneli üzerindeki etkilerini ortaya koyarak psoriazisin klinik yönetiminde ve tedavi seçiminde literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmamıza 2019-2024 yılları arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği ve Dermatoloji polikliniklerine başvuran, 30-60 yaş aralığında hem Tip 2 diyabet (T2DM) hem de psoriazis vulgaris tanısı bulunan ve çalışma kriterlerine uygun hastalar dahil edilmiştir. Hastaların HbA1c, açlık plazma glukozu ve lipit profili değerleri ile yaş, cinsiyet, egzersiz ve beslenme durumları, her iki hastalığın tanı süresi ve uygulanan tedavi yöntemleri kaydedilmiştir. Hastalar, biyolojik ajan kullananlar ve hastalığı modifiye edici anti-romatizmal ilaçlar (DMARD) kullananlar olarak iki gruba ayrılmış ve gruplar arasında metabolik parametreler karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analiz için T testi, Mann-Whitney U testi, Ki-Kare testi kullanılmış olup analizler SPSS 27.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 67 hasta (34 kadın, 33 erkek) dahil edildi. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 54.5 ± 5,6 yıl, VKİ ortalaması 30.8 ± 4.6 saptandı. Hastaların %11,9'unun psoriazis süresi 5 yıl ve daha az, %88,1'nin psoriazis süresi 5 yıldan fazlaydı. 5 yıl ve daha az süreyle T2DM tanısına sahip olanların oranı %22,4 ve 5 yıldan uzun süredir T2DM tanısı olanların oranı %77,8'di. Hastaların 37'si biyolojik ajan, 30'u DMARD tedavisi almaktaydı. Biyolojik ajan ve DMARD grupları arasında yaş, cinsiyet dağılımı, vücut kitle indeksi (VKİ), psoriazis süresi, diyabet süresi, diyet uyumu ve egzersiz yapma oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Çalışmanın analizinde, biyolojik ajan ve DMARD kullanan hastalar arasında HbA1c, açlık plazma glukozu, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), trigliserit ve total kolesterol değerleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada, biyolojik ajan ve DMARD tedavisi alan hastalar arasında HbA1c, açlık glukozu ve lipit profili parametreleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sistemik tedavilerin metabolik parametreler üzerindeki etkisini daha kesin olarak belirleyebilmek için geniş örneklemli ve prospektif çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis is not only a chronic inflammatory skin disease but is also associated with various metabolic disorders. In the literature, the effects of systemic drugs used in psoriasis treatment on psoriasis-associated metabolic diseases remain controversial. This study aims to contribute to the literature on the clinical management and treatment selection of psoriasis by evaluating the effects of different systemic treatment groups on HbA1c, fasting plasma glucose, and lipid profile. Materials and Methods: This study was designed as a retrospective cross-sectional study. A total of 67 patients, aged 30-60 years, diagnosed with both type 2 diabetes and psoriasis, who met the study criteria, and who presented to the Family Medicine and Dermatology outpatient clinics of Istanbul Training and Research Hospital between 2019 and 2024, were included in the study. Data on patients' HbA1c, fasting plasma glucose, and lipid profile values, as well as age, gender, exercise and dietary habits, duration of both diseases, and applied treatment methods, were recorded. Patients were divided into two groups: those receiving biological agents and those receiving disease-modifying anti-rheumatic drugs (DMARDs), and metabolic parameters were compared between these groups. Statistical analyses were performed using t-test, Mann-Whitney U test, and Chi-square test, and all analyses were conducted using SPSS 27.0 software. Results: A total of 67 patients (34 females, 33 males) were included in the study. The mean age of the participants was 54.5 ± 5.6 years, and the mean BMI was 30.8 ± 4.6. Among the patients, 11.9% had a psoriasis duration of 5 years or less, while 88.1% had a psoriasis duration of more than 5 years. The proportion of patients diagnosed with T2DM for 5 years or less was 22.4%, whereas 77.8% had been diagnosed with T2DM for more than 5 years. Of the participants, 37 were receiving biological agents, and 30 were undergoing DMARD therapy. There was no statistically significant difference between the biological agent and DMARD groups in terms of age, gender distribution, body mass index (BMI), psoriasis duration, diabetes duration, dietary adherence, and exercise habits (p > 0.05). In the study analysis, no significant differences were found between patients using biological agents and those using DMARDs in terms of HbA1c, fasting plasma glucose, low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), triglycerides, and total cholesterol levels (p > 0.05). Conclusion: In this study, no significant difference was observed between patients receiving biological agents and those receiving DMARD therapy in terms of HbA1c, fasting glucose, and lipid profile parameters. The retrospective design of the study and the limited sample size may have restricted the generalizability of the results. To better understand the effects of systemic treatments on metabolic parameters, larger sample-sized and prospective studies are required.