Familiyal eksudatif vitreoretinopati'nin uzun dönem seyri ve progresyonunu belirleyen faktörlerin incelenmesi
Long-term course of familial exudative vitreoretinopathy and examination of factors determining progression
- Tez No: 925637
- Danışmanlar: PROF. ŞENGÜL ÖZDEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: FEVR, progresyon, genetik mutasyon, nörogelişimsel bozukluk, FEVR, progression, genetic mutation, neurodevelopmental disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çalışmamızda FEVR hastalarının demografik özelliklerini ve genetik mutasyonlarını belirlemek, belirlenen bu mutasyonlarla klinik özellikleri karşılaştırmak, hastalığın prognozunu belirleyebilmek için progresyon oranlarını ve risk faktörlerini belirlemek; uygulanan tedaviler ve cerrahilerin sonuçlarını ve buna etki eden faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Hastaların kayıtlarından retrospektif olarak genetik mutasyonlar, nörogelişimsel bozukluk varlığı, klinik ve anjiografik özellikler incelendi. Evrede ilerleme, eksudasyonda veya vitreoretinal traksiyonda artış progresyon olarak belirlendi. Evre 5 total RD yerine“komplike RD”olarak yeniden tanımlandı ve Evre 5A YRD ile komplike olan FEVR, Evre 5B total lökokori ile birlikte olan TRD, evre 5C ise kırmızı ağrılı göz, neovasküler glokom ve fitizis bulbi ile komplike olan hastalık olarak alt gruplara ayrıldı. Progresyon gelişme oranı ve progresyon gelişimine etki eden faktörlerin analizleri yapıldı. Bulgular: Ortalama başvuru yaşı 9.35±13.05 (medyan 3), ortalama takip süresi 81±46 ay olan 153 FEVR hastasının 301 gözü çalışmaya dahil edildi. Erken evrelerde hastalara sıklıkla tedavisiz takip ya da lazer fotokoagülasyon uygulanırken, ileri evrelerde cerrahi tedavi daha ön plandaydı. Cerrahi yapılan evre 3A 11 hastanın 7'sinde (%64), evre 3B 9 hastanın 5'inde (%56) görme düzeyinde artış sağlanırken, hastaların tamamında anatomik başarı sağlandı. Evre 4A 23 hastanın 16'sında (%70), evre 4B 44 hastanın 26'sında (%59) görme düzeyinde artış sağlanırken evre 4A hastaların %91'i ve evre 4B hastaların %70'inde anatomik başarı sağlandı. Evre 5 hastaların %60'ında cerrahi başarı sağlandı. Hastaların %16'sınde NGB izlenirken bu hastalarda FEVR daha erken yaşta (1.6) ve daha şiddetli (%80) ortaya çıkmaktaydı. Genetik mutasyon analizi yapılan 104 hastamızda en sık LRP5 (%26) ve FZD4 (%10) mutasyonu izlendi. Genetik mutasyon pozitif olan hastaların aile üyelerinde FEVR daha sık (%48) görülmektedir. Hastaların %22'sinde takipte progresyon geliştiği görüldü. Progresyonu tahmin ettirebilecek bulgular incelendiğinde, eksudasyon, FV membran, vitreus hemorajisi ile FFA'da NV, LAPPEL ve telenjiektazi bulunan hastalarda hastalık progresyonun daha sık geliştiği izlendi. Vitreus hemorajisi varlığında risk 3.3 kat, Evre B olması durumda risk 8.1 kat, anjiografide telenjiektazi olması durumunda progresyon gelişme riski 17.3 kat artmaktaydı. Evre 3B ve 4B cerrahi tedavi uygulanan hastalarda progresyon LFK'ya göre daha az (%60'a karşı %11, %82'ye karşı %39) gelişmişti. Sonuç: FEVR hastalarının takibinde %22 civarında progresyon gelişmektedir. İleri evrelerde cerrahi tedavi progresyon gelişmesini önleme de LFK'ya göre daha etkilidir. NGB olan hastalarda hastalık daha şiddetlidir. Özellikle vitreus hemorajisi olan, evre B gözlerde ve telenjiektazik damar ağı bulunan hastalarda progresyona erken müdahale için yakın takip edilmelidir. Cerrahi başarı oranı erken evrelerde daha yüksek olmakla birlikte cerrahi evre 5 de dahi sonuç vermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we aimed to determine the demographic characteristics and genetic mutations of FEVR patients and compare them with clinical features, to determine progression rates and risk factors to understand the prognosis of the disease, and to determine the results of the treatments and surgeries applied and the factors affecting them. Material and Method: The patient records were retrospectively reviewed for genetic mutations, presence of neurodevelopmental disorders, and clinical and angiographic features. Progression was defined as progression in stage, increased exudation, or vitreoretinal traction. Stage 5 was redefined as“complicated RD”instead of total RD, and was subdivided into Stage 5A as FEVR complicated by YRD, Stage 5B as TRD with total leukocoria, and Stage 5C as disease complicated by red painful eye, neovascular glaucoma, and phthisis bulbi. The rate of progression and the factors affecting the progression were analyzed. Results: The study included 301 eyes of 153 FEVR patients with a mean age at presentation of 9.35±13.05 (median 3) and a mean follow-up of 81±46 months. In the early stages, patients were frequently followed up without treatment or with laser photocoagulation, while surgical treatment was more prominent in advanced stages. Visual acuity improved in 7 (64%) of 11 patients with stage 3A and 5 (56%) of 9 patients with stage 3B, and anatomical success was achieved in all patients. Visual acuity improved in 16 (70%) of 23 patients with stage 4A and 26 (59%) of 44 patients with stage 4B, and anatomical success was achieved in 91% of patients with stage 4A and 70% of patients with stage 4B. Surgical success was achieved in 60% of patients with stage 5. While NGB was observed in 16% of the patients, FEVR occurred at an earlier age (1.6) and more severely (80%) in these patients. In our 104 patients who underwent genetic mutation analysis, the most common mutations were LRP5 (26%) and FZD4 (10%). FEVR is more common in family members of patients with positive genetic mutations (48%). Progression was observed in 22% of the patients during follow-up. When the findings that can predict progression were examined, it was observed that disease progression developed more frequently in patients with exudation, FV membrane, vitreous hemorrhage, and NV, LAPPEL and telangiectasia on FFA. The risk of developing progression increased by 3.3 times in the presence of vitreous hemorrhage, 8.1 times in the presence of Stage B, and 17.3 times in the presence of telangiectasia on angiography. Progression was less common in patients who underwent surgical treatment for Stage 3B and 4B compared to LFC (60% vs. 11%, 82% vs. 39%). Conclusion: In the follow-up of FEVR patients, progression occurs in approximately 22%. Surgical treatment in advanced stages is more effective in preventing progression than LFC. The disease is more severe in patients with NGD. Especially in patients with vitreous hemorrhage, stage B eyes and patients with telangiectatic vascular network, close follow-up should be performed for early intervention in progression. Although the surgical success rate is higher in the early stages, surgery is effective even in stage 5.