Kekemelik ve normal akıcısızlıkların dil ve konuşma terapisi öğrencileri tarafından değerlendirilmesi
Assessment of stuttering and normal fluency by speech and language therapy students
  1. Tez No: 925662
  2. Yazar: ZÜHRE KANPARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: kekemelik, normal akıcısızlık, kekemelik değerlendirmesi, zaman aralığı sistemi, stuttering, normal disfluency, stuttering assessment, time interval system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Mevcut çalışma dil ve konuşma terapisi öğrencilerinin kekemelik tespitinin doğruluğunda sınıflar arasında farklılık olup olmadığını araştırmayı amaçlamıştır. Katılımcılar, 77'si dil ve konuşma terapisi lisans 1.sınıf ve 123'ü 4.sınıf öğrencisi olmak üzere toplamda 200 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar 5 ayrı videodaki 5'er saniyelik 106 kesitte kekemelik olup olmadığına karar vermişlerdir. Veriler 'Akıcısızlık Belirleme Formu' ve 'Kişisel Bilgi Formu' ile toplanmıştır. Çalışmanın deseni iki grup arasındaki farkları karşılaştırmak ve bu gruplar arasındaki ilişkileri incelemek üzere tasarlanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS 26.0 paket programıyla yapılmıştır. Bulgulara göre,1. sınıf ve 4. sınıf öğrencilerinin kekemelik tespitinin doğruluğu arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İki grubun da düşük doğrulukta kekemelik tespit ettiği görülmüştür. Kekemeliğin belirgin olduğu video kesitte puanların her iki grup için de yüksek olduğu; kekemelik oranının düşük olduğu videoda puanların düşük olduğu görülmüştür. Kekemeliği olmayan bir çocuğa ait videoda ise tüm öğrencilerin %30 oranında Tip II hata (belirgin kekemelik gözlenmediği halde var olduğuna yönelik karar verme) yaptığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla öğrencilerin alan bilgisinin ve sınıf düzeyinin, kekemelik tespitindeki davranışlarında etkisinin düşük olduğu saptanmıştır. Bu durum sınıf fark etmeksizin öğrencilerin yanlış kekemelik değerlendirmesi yaptığını gündeme getirmektedir. Sonuç olarak öğrencilerin akıcısızlıklar ve kekemelik değerlendirmesi üzerine teorik derslerinin içeriğinin düzenlenmesi önerilmektedir. Bu konuyla ilgili uygulama eksikliğinin giderilmesinin alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate whether there were differences between grades in the accuracy of stuttering detection by current speech and language therapy students. Participants consisted of a total of 200 individuals, 77 of whom were first-year undergraduate students and 123 were fourth-year students in speech and language therapy. Participants were asked to determine whether there was stuttering in 106 clips of 5 seconds each from 5 different videos. Data were collected using the 'Disfluency Detection Form' and the 'Personal Information Form'. The study's design was structured to compare the differences between the two groups and to examine the relationships among these groups. The statistical analysis of the obtained data was conducted using the IBM SPSS 26.0 software package. According to the findings, there was no significant difference in the accuracy of stuttering detection between first year and fourth year students. It was observed that both groups had low accuracy in detecting stuttering. In video clips where stuttering was evident, scores were high for both groups; in videos with a low rate of stuttering, scores were low. In the video of a child without stuttering, it was found that all students made a Type II error (deciding there was stuttering when there was not) at a rate of 30%. Therefore, it was determined that the students' field knowledge and grade level had a low impact on their behavior in detecting stuttering. This brings to light those students, regardless of grade, made incorrect stuttering evaluations. As a result, it is recommended that the content of theoretical courses on disfluencies and stuttering evaluations for students be organized. It is thought that addressing the lack of practical application in this area will contribute to the field.