Fen bilgisi öğretmenlerinin STEM uygulamasına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of science teachers' opinions on STEM application
  1. Tez No: 925983
  2. Yazar: GÖZDE SEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri öğretimi, Fen bilgisi öğretmenleri, STEM uygulamaları, Science teaching, Science teachers, STEM application
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzde bilişim teknoloji alanında yaşanılan gelişmeler tüm sektörleri etkilediği gibi gelecek nesillerin yetiştirilmesinde kilit rol oynayan eğitim sektörünü de derinden etkilemiştir. 21. yüzyıl becerileri ile donanınmış bireylerin yetiştirilmesi için yeni revizyonlara başvuran eğitim otoriterleri fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının bütünleşik olarak kullanıldığı bir öğrenim modelini eğitim sistemine eklemlemek için çalışmaktadır. Bu noktada okullarda öğrencilerin STEM temelli etkinliklerde başarı elde etmesi adına fen bilgisi öğretmenlerine büyük rol ve sorumluluklar yüklendiği de görülmektedir. Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenlerinin STEM uygulamalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Temel nitel araştırmanın benimsendiği bu araştırma durum çalışması ile tasarlanmıştır. Gönüllü katılımcılar Ordu ilinde görev yapan, daha önce derslerinde STEM uygulaması yapmış on altı fen bilgisi öğretmenidir. Araştırmada veriler görüşme tekniği ile toplanmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen“STEM uygulamaları Hakkında Yapılandırılmış Görüşme Formu”yöneltilmiştir. On iki sorudan oluşan bu form iki bölümden oluşmaktadır. Formun birinci bölümünde öğretmenlerin sosyo-demografik özellikleri ve STEM'le ilgili aldıkları eğitim hakkında dört soru bulunmaktadır. İkinci bölümde ise STEM uygulamalarının amacı, özellikleri, avantaj ve dezavantajları, öğretmenlere katkıları, veli dönütleri, dikkat edilmesi gereken kilit noktalar ile ilgili sorulara yer verilmiştir. Katılımcıların görüşme formundaki sorulara verdikleri cevaplar betimsel içerik analiz tekniği kullanılarak MAXQDA Nitel Veri Analizi Programı ile çözümlenmiştir. STEM uygulamaları konusunda tema, kategori ve kodlara ulaşılmıştır. Dokuz temel temanın ve on altı kategorinin belirlendiği çalışmada fen bilgisi öğretmenlerinin STEM uygulamalarının etkililiği, öğretmenlere ve öğrencilere sağladığı katkı açısından olumlu düşüncelere sahip oldukları ve bazı dezavantajların (araç-gereç, zaman ve bilgi eksikliği) bulunmasına rağmen derslerinde kullanmak istedikleri görüşünde oldukları belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin STEM uygulamalarının öğrencilere bilişsel, sosyal/duyuşsal alanda avantajlar sağladığı ve öğretmenlere hem mesleki ve pedagojik açıdan katkı sağladığını düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. STEM uygulamaları konusunda önemli bulguların elde edildiği bu çalışmanın fen bilimleri dersinde STEM entegrasyonu konusunda yapılacak çalışmalara ve atılacak adımlara rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today's developments in information technology have affected all sectors, as well as the education sector, which plays a crucial role in raising future generations. Education authorities, who apply new revisions to raise individuals with 21st-century skills, are working to integrate a learning model in which science, technology, engineering, and mathematics are integrated into the education system. At this point, it is seen that science teachers are given significant roles and responsibilities in schools in order to ensure that students achieve success in STEM-based activities. This study aimed to examine science teachers' views on STEM applications. This research, which adopted basic qualitative research, was designed with a case study. Volunteer participants are sixteen science teachers working in Ordu province who have previously implemented STEM in their classes. In the research, data were collected by interview technique. The“Structured Interview Form About STEM Applications”developed by the researcher was directed to the participants. This form, consisting of twelve questions, consists of two parts. In the first part of the form, there are four questions about teachers' socio-demographic characteristics and the education they received regarding STEM. The second part includes questions about the purpose of STEM applications, their features, advantages, and disadvantages, contributions to teachers, parent feedback, and critical points to be considered. The participants' answers to the questions in the interview form were analyzed with the MAXQDA Qualitative Data Analysis Program using the descriptive content analysis technique. Themes, categories, and codes regarding STEM applications have been reached. In the study, in which nine basic themes and sixteen categories were determined, it was determined that science teachers had positive thoughts about the effectiveness of STEM applications, the contribution they provided to teachers and students, and that they wanted to use them in their lessons despite some disadvantages (lack of equipment, time, and information). The study also concluded that teachers think that STEM applications provide cognitive, social/affective advantages to students and contribute to teachers professionally and pedagogically. This study, in which essential findings on STEM applications were obtained, will guide the studies and steps to be taken regarding STEM integration in science courses.