Örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm vepsikolojik esneklik arasındaki ilişkininincelenmesi
Examine the relationship between organizational commitment, organizational cynicism and psychological flexibility
- Tez No: 926265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sinizm, Psikolojik Esneklik, Organizational Commitment, Organizational Cynicism, Psychological Flexibility
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkin ve beyaz yakalı olarak çalışan bireylerde örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm ve psikolojik esneklik değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla 181'i erkek, 219'u kadın toplamda 400 birey araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Allen-Mayer Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve Kabul ve Eylem Formu II sunulmuştur. Bu ölçme araçları aracılığıyla toplanan verilerin normal bir dağılım gösterdiği saptanmış ve bu nedenle tez kapsamında bağlantısız örneklemler t testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi gibi parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara bakıldığında kadınlar ve erkekler arasında örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm ve psikolojik esneklik düzeylerinin anlamlı şekilde farklılaşmadığı, yaş arttıkça örgütsel bağlılık ile psikolojik katılık düzeyinin arttığı ve örgütsel sinizm düzeyinin düşüş gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak, eğitim düzeyi yükseldikçe örgütsel bağlılık düzeyinin düştüğü ve örgütsel sinizm düzeyinin arttığı görülmektedir. Ayrıca evli bireylerin örgütsel bağlılık düzeyi daha yüksekken, boşanmış bireylerin örgütsel sinizm düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Buna ilave olarak, aylık gelir düzeyi düşük olan çalışanların kurumlarına yönelik örgütsel bağlılık düzeylerinin de düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen araştırmada katılımcıların örgütsel bağlılık düzeylerinin sahip oldukları çocuk sayısına göre de farklılaştığı ve çocuk sayısı arttıkça bireylerin örgütlerine daha yüksek bağlılık duymaya başladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Psikolojik esneklik düzeyinin ise çalışma durumu, yaş, eğitim durumu ve işten ayrılmayı düşünme değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı ancak cinsiyet, uyruk, medeni durum, aylık gelir, çocuk durumu ve çalışma yılı değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığını göstermektedir. Araştırma kapsamında yapılan Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizleri sonucunda ise genel olarak örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm arasında negatif, örgütsel bağlılık ile psikolojik esneklik arasında pozitif ve örgütsel sinizm ile psikolojik esneklik arasında negatif yönlü ilişkiler saptanmıştır. Buna ek olarak, örgütsel sinizm ile psikolojik esneklik değişkenlerinin örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı şekilde yordayıcı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tez kapsamında elde edilen tüm bulguların literatürde var olan benzerlikleri ve farklılıkları karşılaştırılmış ve elde edilen bulgular kuramsal çerçevede tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between organizational commitment, organizational cynicism and psychological flexibility variables in adults and white-collar workers. For this purpose, a total of 400 individuals, 181 men and 219 women, were included in the study. A sociodemographic information form, AllenMayer Organizational Commitment Scale, Organizational Cynicism Scale, and Acceptance and Action Form II were presented to the participants. It was determined that the data collected through these measurement tools showed a normal distribution, and therefore, parametric tests such as disconnected samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were used within the scope of the thesis. Considering the results obtained in the study, it was concluded that the levels of organizational commitment, organizational cynicism and psychological flexibility did not differ significantly between women and men, the level of organizational commitment and psychological rigidity increased and the level of organizational cynicism decreased as the age increased. In addition, it is seen that as the level of education increases, the level of organizational commitment decreases and the level of organizational cynicism increases. In addition, while the organizational commitment level of married individuals is higher, the organizational cynicism level of divorced individuals is higher. In addition, it was concluded that employees with low monthly income levels also have low levels of organizational commitment to their institutions. In the research carried out, it was concluded that the organizational commitment levels of the participants also differed according to the number of children they had, and as the number of children increased, individuals began to have higher levels of commitment to their organizations. It shows that the level of psychological flexibility differs significantly according to the variables of working status, age, education status and thinking about leaving the job, but does not differ significantly according to the variables of gender, nationality, marital status, monthly income, child status and working year. As a result of Pearson correlation and multiple regression analyzes conducted within the scope of the research, negative relationships were found between organizational commitment and organizational cynicism, positive relationships between organizational commitment and psychological flexibility, and negative relationships between organizational cynicism and psychological flexibility. In addition, it was concluded that organizational cynicism and psychological flexibility variables had a significant predictive effect on organizational commitment. The similarities and differences of all the findings obtained within the scope of the thesis in the literature were compared and the findings were discussed in the theoretical framework.