Üniversite öğrencilerinde duygusal kıskançlık ve evlilik kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Deconstruction of the relationship between emotional jealousy and marital anxiety in university students
  1. Tez No: 926274
  2. Yazar: ZEYNEP DİLŞAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFÜ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Family Planning, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, duygusal kıskançlık, evlilik kaygısı, psikolojik faktörler, University students, emotional jealousy, marriage anxiety, psychological factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin duygusal kıskançlık ile evlilik kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, sınıf, bölüm, ebeveynlerin medeni durumu, aile gelir düzeyi) ve psikolojik faktörler temel alınarak, evlilik kaygısının çeşitli değişkenlerle farklılaşıp farklılaşmadığı değerlendirilmiştir. Araştırmada nicel bir yaklaşım benimsenmiştir. Araştırmada kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde Kahramanmaraş ilindeki üniversitelerde öğrenim gören toplam 250 öğrenciye çevrim içi anketler uygulanmıştır. Evli olmayan bireylerin evlilik kaygısı ile duygusal kıskançlık arasındaki ilişkiyi belirlemek için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu Duygusal Kıskançlık Ölçeği ve Evlilik Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPPS.25 istatistiksel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, duygusal kıskançlık düzeylerinin yüksek olduğu bireylerin evlilik kaygısı düzeylerinin de yüksek olduğunu göstermiştir. Cinsiyet değişkenine göre kadınların evlilik kaygısı puanlarının erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yaş, ebeveynlerin medeni durumu, sosyoekonomik durum ve geçmiş ilişki deneyimleri gibi değişkenlerin evlilik kaygısını etkilediği görülmüştür. Araştırma sonuçları, bireylerin ilişki dinamiklerinin, evlilik konusundaki tutum ve davranışlarını önemli ölçüde şekillendirdiğini ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, evlilik kaygısının azaltılmasına yönelik farkındalık eğitimlerinin ve danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotional jealousy and marriage anxiety among university students. The research evaluates whether marriage anxiety differs based on various demographic characteristics (gender, age, class, department, parents' marital status, family income level) and psychological factors. Using a convenience sampling method, online surveys were conducted with a total of 250 university students studying at universities in Kahramanmaraş during the 2023-2024 academic year. Data collection tools included the Personal Information Form, Emotional Jealousy Scale, and Marriage Anxiety Scale. Statistical analyses were performed using SPSS 25. The findings revealed that individuals with higher levels of emotional jealousy also had higher levels of marriage anxiety. It was determined that women had higher marriage anxiety scores compared to men based on gender differences. Additionally, variables such as age, parents' marital status, socioeconomic status, and past relationship experiences were found to affect marriage anxiety. The results showed that individuals' relationship dynamics significantly influence their attitudes and behaviors toward marriage. In this context, it was emphasized that awareness programs and counseling services aimed at reducing marriage anxiety should be promoted.