2022 FİFA Dünya Kupasına katılan farklı konfederasyon takımlarının taktik ve teknik açıdan sistematik analizi
A systematic analysis of tactical and technical aspects of different confederation teams participating in the 2022 FIFA World Cup
  1. Tez No: 926426
  2. Yazar: EREN ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ÜNVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Hücum Yönleri, Konfederasyon Takımları, Maç Analizi, Attacking Strategies, Confederation Teams, Football, Match Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, 2022 Fifa Dünya Kupasına katılan farklı konfederasyon takımlarının hücum yönlerinin taktik ve teknik açıdan sistematik analizini yaparak konfederasyonlar arası rekabet düzeyini anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini 2022 Fifa Dünya Kupasına Katılan takımlar oluştururken, örneklemi ise turnuvaya katılan farklı konfederasyon takımları arasından en fazla turu geçen Arjantin (Şampiyon) Fransa (Final), Fas (Yarı Final), Japonya (Son16) ABD (Son16) takımlar oluşturmaktadır. Turnuvada toplam 64 maç oynanmış olup, farklı kıta konfederasyon takımlarının 29 maçı incelenmiştir. Bu takımların hücum yönleri literatür çalışmalarına göre belirlenen 8 adet parametreyle analiz edilmiştir. Çalışmanın verileri İNSTAT analiz programı ve FIFA'nın resmî sitesinden alınmıştır. Ayrıca verilerin değerlendirmesini yapmak için video analiz yöntemiyle izlenen müsabakalar, kâğıt kalem yöntemiyle kayıt altına alınmış ve daha sonra analiz için bilgisayar ortamına aktarılmış ve maç takip formu kullanılarak analizler kaydedilmiştir. Verilerin düzenlenmesinde, tabloların oluşturulmasında ve veri analizinde MS Excel programı kullanılmıştır. Ayrıca çalışmanın istatiksel analizlerinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmış. Veriler araştırmacı tarafından işlenmiş frekans analizleri ve crosstabs uygulanmıştır. Sonuç olarak, farklı konfederasyon takımların hücum performans parametrelerini taktik ve teknik açıdan sistematik bir şekilde analiz edildiğinde Güney Amerika konfederasyon takımı Arjantin turnuvanın şampiyonu, Avrupa konfederasyon takımı Fransa turnuvanın finalisti, Afrika konfederasyon takımı Fas yarı finalist olmuştur. ABD ve Japonya ise Son 16 turuna kalmıştır Güney Amerika konfederasyon takımı Arjantin ve Avrupa konfederasyon takımı Fransa'nın güçlü hücum performansları, etkili pas oyunları ve yüksek verimlilik oranları, rakip yarı sahaya, üçüncü bölgeye, rakip ceza sahasına diğer konfederasyon takımlarına göre daha fazla girmeleri ve her iki kanadı da etkili bir şekilde kullanabilmeleri finalist olmalarında ve genel başarılarını arttırmada önemli faktörler olduğu görülmektedir. Diğer konfederasyon takımları Fas, Japonya ve ABD'nin daha sınırlı hücum stratejileri, turnuvada belirli bir noktaya kadar ilerlemelerini sağlamış ancak turnuvanın şampiyonu Güney Amerika konfederasyon takımı Arjantin'in ve turnuvanın finalisti Avrupa konfederasyon takımı Fransa'nın gerisinde kalmışlardır. Bu diğer konfederasyon takımlarının oyunlarını geliştirmeleri gerektiğini düşündürmektedir. Yapılan sistematik analizler, hücum stratejileri, pas organizasyonları ve genel oyun anlayışlarının takım başarısı üzerindeki etkilerini ortaya koymakta ve takımların oyunlarını iyileştirmeleri için değerli bir yol haritası sunmaktadır. Bununla birlikte, kıtasal futbol eğilimlerinin yalnızca bu ölçütlerle sınırlı kalmayıp, kapsamlı çalışmalarla daha net bir şekilde analiz edilebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to systematically analyze the attacking directions of teams from different confederations participating in the 2022 FIFA World Cup from a tactical and technical perspective to understand the level of competition between confederations. The population of the research consists of teams that participated in the 2022 FIFA World Cup, while the sample includes the teams that advanced the most rounds among different confederations: Argentina (Champion), France (Finalist), Morocco (Semifinalist), Japan (Round of 16), and the USA (Round of 16). A total of 64 matches were played in the tournament, and 29 matches involving teams from different continental confederations were analyzed. The attacking directions of these teams were examined based on eight parameters determined according to the literature. The data for the study were obtained from the INSTAT analysis program and FIFA's official website. Additionally, to evaluate the data, the matches were watched using the video analysis method, recorded manually with a pen-and-paper approach, and later transferred to a computer for analysis using a match tracking form. MS Excel was used for data organization, table creation, and data analysis. Furthermore, SPSS 26.0 statistical package program was used for statistical analyses in the study. The data were processed by the researcher, and frequency analyses and crosstabs were applied. As a result, when the attacking performance parameters of different confederation teams were systematically analyzed from a tactical and technical perspective, it was observed that the South American confederation team Argentina emerged as the tournament champion, while the European confederation team France became the finalist, and the African confederation team Morocco reached the semi-finals. The USA and Japan advanced to the Round of 16. The strong attacking performances of the South American team Argentina and the European team France, their effective passing plays, and high efficiency rates—along with their superior ability to enter the opponent's half, the final third, and the penalty area more frequently than other confederation teams, as well as their effective use of both wings—were identified as key factors in their success and progression to the final. On the other hand, the more limited attacking strategies of the other confederation teams, Morocco, Japan, and the USA, enabled them to advance to a certain stage in the tournament but left them behind the South American champion Argentina and the European finalist France. This suggests that these other confederation teams need to improve their style of play. The systematic analyses conducted in this study reveal the impact of attacking strategies, passing organizations, and overall game approaches on team success and provide a valuable roadmap for teams looking to enhance their gameplay. However, it has also been concluded that continental football trends cannot be solely limited to these criteria and should be analyzed more comprehensively through further extensive studies.