FIFA 2022 Dünya Kupasında atılan gollerin analizi
Analysis of goals scored in the FIFA World Cup 2022
  1. Tez No: 938855
  2. Yazar: EMRAH KAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Gol, Analiz, FİFA 2022 Dünya Kupası, Football, Goal, Analysis, FIFA 2022 World Cup
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, FİFA 2022 Dünya Kupasında atılan gollerin teknik kriterlere göre analizlerini yaparak, gollerin hangi hücum şekilleriyle ortaya çıktığını ve gollerin sonuca nasıl etki ettiğinin incelemesini yapmaktır. Bu araştırmanın örneklemini FİFA 2022 Dünya Kupasında mücadele eden 32 takım oluştururken, bu takımların oynadığı 64 maç ve bu maçlarda atılan 172 gol analiz edilmiştir. 172 gol analiz edilirken golleri oluşturan gollerin hücum zamanı, gollerin devrelere dağılımı, hücum başlangıç bölgesi, hücum başlangıç şekli, golden önceki pas sayısı, golün atıldığı bölge, gol vuruş tekniği, golü atan oyuncunun topa temas sayısı, golü atan oyuncuların mevkileri ve kadro durumları analiz edilmiştir. Verilerin toplanmasında FİFA'nın resmi web sitesindeki görüntüler kullanılmıştır. Değerlendirmeye alınan maçlarda atılan goller defalarca izlenip, uzman görüşlerinden alınan tavsiyeler üzerine geliştirilmiş bir form metoduyla toplanmıştır. Değerlendirmeye alınan goller; gollerin hücum zamanı, gollerin devrelere dağılımı, hücum başlangıç bölgesi, hücum başlangıç şekli, golden önceki pas sayısı, golün atıldığı bölge, gol vuruş tekniği, golü atan oyuncunun topa temas sayısı, golü atan oyuncuların mevkileri ve kadro durumları olmak üzere on parametreye ayrılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler incelendiğinde, gol atma zaman dilimlerine dair yapılan analiz, literatürdeki diğer benzer çalışmalardan farklı bir sonuç ortaya koymuştur. Literatürde genellikle en fazla golün 76-90 dakikalar arasında atıldığı belirtilirken, bizim çalışmamızda ise FİFA 2022 Dünya Kupasında atılan gollerin en yoğun olduğu süre diliminin 61-75 dakika aralığı olduğu tespit edilmiştir. Meydan gelen gollerin %58,14'ü 2.devrede, hücum başlangıç bölgesine %35,47'si hücum bölgesinde, % 77,33'ü akan oyunda, % 30,08 'i 4-7 pasla, % 74,42'si tek temas(vuruş) ile, %81,98'i ayakla, % 93,02'si ceza alanı içinden, %62,79'u hücum oyuncuları tarafından, % 83,72'sinin ilk 11 de oyuna başlayan oyuncular tarafından atıldığı ortaya konmuştur. Şampiyon olan Arjantinin attığı gollerin % 100 ünü ayak vuruşu ile, %93,33'ünü ceza alanı içinden, %60'ını 2.devrede, %80'inin hücum oyuncuları tarafında, % 93,33'ünün ilk 11 de oyuna başlayan oyuncular tarafından atıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the goals scored in the FIFA 2022 World Cup according to technical criteria, to examine the attack types in which the goals occurred and how the goals affected the result. While the sample of this research consists of 32 teams competing in the FIFA 2022 World Cup, 64 matches played by these teams and 172 goals scored in these matches were analyzed. While 172 goals were analyzed, the attack time of the goals, the distribution of the goals in the periods, the attack starting zone, the attack starting type, the number of passes before the goal, the region where the goal was scored, the goal kick technique, the number of contacts of the goal scorer with the ball, the positions and squad situations of the goal scorers were analyzed. has been made. Images from FIFA's official website were used to collect data. In the matches evaluated, the goals scored were monitored repeatedly and collected using an improved form method. Goals evaluated: It is divided into ten parameters: attack time of goals, distribution of goals to halves, attack starting zone, attack starting style, number of passes before the goal, area where the goal is scored, goal kick technique, number of contacts of the goal scorer with the ball, positions of the goal scorers and squad status. When the data obtained in the study was examined, the analysis of goal scoring time periods revealed a different result than other similar studies in the literature. While it is generally stated in the literature that the most goals are scored between 76-90 minutes, in our study it was determined that the most intense time period for goals scored in the FIFA 2022 World Cup was 61-75 minutes. 58.14% of the goals scored in the 2nd half, 35.47% in the offensive starting zone, 77.33% in the running game, 30.08% with 4-7 passes, 74.42% in the offensive zone. 81.98% were scored with a single contact (kick), 93.02% were scored from the penalty area, 62.79% were scored by offensive players, and 83.72% were scored by the players starting the game in the first 11. has been revealed. 100% of the goals scored by the champion Argentina were with foot kicks, 93.33% from inside the penalty area, 60% in the 2nd half, 80% by the attacking players, 93.33% by the players starting the game in the first 11. It was determined that it was thrown by.