Yeşil insan kaynakları yönetimi ve çevresel örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: İmalat sanayi çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between green human resources management and environmental organizational citizenship behavior: A research on manufacturing industry employess
- Tez No: 926430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HANCIOĞLU BAŞKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi, Çevresel Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Yeşil Yönetim, Örgütsel Çevre, Green Human Resources Management, Organizational Environmental Citizenship Behavior, Green Management, Organizational Environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, yeşil insan kaynakları yönetimi ve çevresel örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada öncelikle yeşil insan kaynakları yönetiminin tarihsel gelişimi, tanımı, önemi ve faydalarına yer verilmiştir. Daha sonra çevresel örgütsel vatandaşlık davranışının tarihsel gelişimi, tanımı ve önemine değinilmiştir. Araştırmanın devamında kavramla ile ilgili literatür taraması yapılmış ve kavramlar arasındaki ilişki açıklanmıştır. Araştırmanın evrenini Ordu ilinde faaliyet gösteren bir imalat işletmesi çalışanları (N= 238) oluşturmaktadır. Araştırma, nicel yöntemler ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Verileri toplamak için kişisel bilgi formuyla birlikte, yeşil insan kaynakları yönetimi ölçeği ve çevresel örgütsel vatandaşlık davranış ölçeği kullanılmıştır.238 çalışanın katılımıyla elde elden verilere SPSS26 programı üzerinden ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve çevresel örgütsel vatandaşlık davranışını arasında pozitif ve anlamlı yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between green human resource management and environmental organizational citizenship behavior. In the research, firstly, the historical development, definition, importance and benefits of green human resource management are given. Then, the historical development, definition and importance of environmental organizational citizenship behavior are mentioned. In the continuation of the research, the literature on the concept was reviewed and the relationship between the concepts was explained. The population of the study consists of employees (N= 238) of a manufacturing company operating in Ordu province. The research was conducted using quantitative methods and relational survey model. In the research, survey technique was used as a data collection tool. In addition to the personal information form, green human resources management scale and environmental organizational citizenship behavior scale were used to collect the data. The data obtained with the participation of 238 employees were accessed through SPSS26 program. As a result of the research, it was determined that there is a positive and significant relationship between green human resource management practices and environmental organizational citizenship behavior.