Spor hukukunda arabuluculuk üzerine inceleme
Research on mediation in sports law
  1. Tez No: 926799
  2. Yazar: MEHMET SERCAN SEÇİNTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Hukuku, Arabuluculuk, Spor Arabuluculuğu, Sports, Sports Law, Mediation, Sports Mediation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Spor, geçmişten günümüze insanların takip ettiği ve katılım gösterdiği bir etkinliktir. Sporun; bu kadar yoğun kitlelere ulaşması neticesinde, rekabeti, ticari değeri, karmaşık yapısı nedeniyle, sporla ilgili anlaşmazlıkların-uyuşmazlıkların yaşanılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu uyuşmazlıkların çözümü konusunda, genel mahkemelerin yanında dünya genelinde kabul görmüş ve en çok kullanılan yöntem olan tahkim kullanılmaktadır. Bu iki çözüm yolunun yanı sıra henüz resmi uygulamalar da yeni olan ve önemli bir çözüm yöntemi olarak kabul edilen arabuluculuk hususunda tezimizde genişçe yer verilmiştir. Spor hukukunun önemli bir alanı olan ve spor uyuşmazlıkların sağlıklı bir çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkan arabuluculuk, spor hukukunda yeni ve etkili bir sorun çözüm metodudur. Çalışmamızda, spor arabuluculuğuna genel bir değerlendirme yaparak sürecin ve süreç yönetiminin nasıl olması gerektiğiyle ilgili araştırmaları ortaya koyuldu. Ülkemizde yeni bir alan olan ve tahkimin yanı sıra taraflara uzlaşma noktasında söz hakkı verilen arabuluculuğun dünyadaki bazı uygulamalarına değinilmiştir. Son olarak arabuluculuğun geleceği ve uygulanırlığıyla ilgili çalışmalar yapılması tavsiyesinde bulunulmuştur. Nasıl ki Uluslararası Tahkim Kurulu (CAS) tarafından arabuluculuk yöntemi benimsenip tavsiye edilip kendi içerisinde bu yöntemle belirlenen arabulucular listesi oluşturulduysa, TFF Tahkim Kurulunun ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı Tahkim Kurulunun da benzer çalışmalar yapması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sports is an activity that people have followed and participated in from the past to the present. As a result of sports reaching such a large audience, due to its competition, commercial value and complex structure, it has become inevitable for sports-related disputes and conflicts to occur. In order to resolve these disputes, arbitration, which is the most widely used and accepted method worldwide, is used in addition to general courts. In addition to these two solution methods, mediation, which is still new in official practices and is accepted as an important solution method, is extensively covered in our thesis. .Mediation, which emerges as a healthy resolution method for sports disputes and is a significant area of sports law, is a new and effective problem-solving method in sports law. In our study, a general evaluation of sports mediation is provided, and research on how the process and process management should be conducted is presented. Some applications of mediation, which is a new field in our country and in which the parties are given the right to speak at the point of reconciliation in addition to arbitration, have been mentioned in the world. Finally, recommendations have been made regarding the future and applicability of mediation in sports. Just as the International Court of Arbitration for Sport (CAS) has adopted and recommended the mediation method and created a list of mediators determined through this method, it has been suggested that the Turkish Football Federation Arbitration Board and the Arbitration Board under the General Directorate of Youth and Sports should undertake similar studies.