3-6 yaş çocuğa sahip ebeveynler için mahremiyet eğitimi farkındalık ölçeği'nin geliştirilmesi
Development of privacy education awareness scale (PEAS) for parents of 3-6 year old children
  1. Tez No: 926889
  2. Yazar: AYLA İŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, mahremiyet, mahremiyet eğitimi, ölçek geliştirme, farkındalık, Preschool period, privacy, scale development, privacy education, awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Çalışmada ebeveynlerin mahremiyet eğitimi farkındalık düzeylerini belirlemeye yönelik olarak geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ebeveynler için mahremiyet eğitimi farkındalık düzeylerini belirlemeye yönelik olarak geliştirilen ölçek için öncelikli olarak alan yazın taraması yapılmış ve uzmanlardan görüşler alınarak 48 maddelik 5' li Likert türünde bir madde havuzu oluşturulmuştur. Geliştirilen ölçeğin ilk olarak yapısını belirlemek üzere açımlayıcı faktör analizi ve yapıyı doğrulamak için ise doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Analizler R.4.1 programı ile yürütülmüştür. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) için 300 anne ve 50 babadan oluşan 350 kişilik bir örneklem, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) için ise 236 anne 18 babadan oluşan 254 kişilik bir örneklem grubu kullanılmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi işlemleri sonrasında madde yüklerinin tek boyutlu olma eğilimi gösterdiği görülmektedir. 15 maddelik tek boyutta oluşan madde yüklerinin ise 0,447 ile 0,770 arasında değişim gösterdiği görülmektedir. KMO değeri 0,927 olarak bulunmuştur. Yapılan Bartlett küresellik testi sonucunda ise elde edilen değerin 336,67 olduğu görülmüştür. Haliyle bu değerin anlamlı olduğu yapılan ölçeğinde geçerli bir yapıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tek boyutlu olan bu ölçeğe ait yapı varyansın % 42,62 sini açıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda modifikasyonla model de iyileştirme yoluna gidilmiş ve uyum indekslerinin iyi düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan güvenirlik analizleri sonucunda ise iç tutarlılığın Cronbach's Alpha kat sayısı ,874 olarak bulunmuştur. Ölçek güvenirliği aynı zamanda farklı kat sayılarla da incelenmiş minimum test yarılama güvenirliğine göre dahi en düşük güvenirlik kat sayının 0,83 olduğu tespit edilmiştir. Bu da geliştirilmiş olan 15 madde tek boyutlu MEFÖ' nün güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a scale development study. The aim of the study is to develop a valid and reliable measurement tool to determine the awareness levels of parents regarding privacy education. Initially, a literature review was conducted and expert opinions were gathered to create a pool of 48 items in a 5-point Likert scale for the scale developed to measure the awareness levels of parents regarding privacy education. To determine the structure of the developed scale, exploratory factor analysis (EFA) was performed, and confirmatory factor analysis (CFA) was used to validate the structure. The analyses were conducted using the R.4.1 program. A sample of 350 participants consisting of 300 mothers and 50 fathers was used for EFA, and a sample group of 254 participants, including 236 mothers and 18 fathers, was used for CFA. After performing the exploratory factor analysis, it was observed that the item loadings tended to be unidimensional. The item loadings, which consisted of 15 items in a single dimension, ranged from 0.447 to 0.770. The KMO value was found to be 0.927. The Bartlett's test of sphericity resulted in a value of 336.67, indicating that this value was significant, and it was concluded that the scale had a valid structure. This unidimensional scale explained 42.62% of the variance in the structure. After the confirmatory factor analysis, the model was improved through modifications, and it was concluded that the fit indices were at a good level. As a result of reliability analyses, the internal consistency Cronbach's Alpha coefficient was found to be 0.874. The scale reliability was also examined with different coefficients, and it was determined that the lowest reliability coefficient, according to the minimum test-halving reliability, was 0.83. This shows that the 15-item unidimensional Privacy Education Awareness Scale (PEAS) developed is a reliable scale.