H 1304 (1886) tarihli Erzurum Salnâmesi'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Erzurum Salname dated H 1304 (1886)
  1. Tez No: 926900
  2. Yazar: MEHMET KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Salnâme, Yıllık, Erzurum Vilayet Salnâmesi, Ottoman, Year book, Annual, Erzurum Province Yearbook
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 510
Özet
Osmanlı Devleti'nde ilk olarak 1847 yılında Ahmet Cevdet Paşa öncülüğünde yazılmaya başlanan salnâmeler, resmî ve özel olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır. Resmî olan salnâmeler ise kendi içlerinde dörde ayrılır. Bunlar Vilâyet, Nezâret, Maarif ve Devlet salnâmeleri olarak kayıtlıdır. Salnâmeler kendi alanları ile ilgili çok çeşitli ve geniş kapsamlı bilgiler ihtiva etmektedir. Çalışmada ana kaynak olarak kullanılan H 1304/ M 1886 tarihli Erzurum Vilâyet Salnâmesi'dir. Burada belirtilen tarih aralığında, Osmanlı Devleti'nin Erzurum vilâyeti hakkında önemli bilgiler aktarmaktadır. Bu bilgiler Osmanlı tarih araştırmalarında faydalı olabilecek niteliktedir. Vilâyet teşkilatı, adli teşkilat, askeri teşkilat, Jandarma teşkilatı, Polis teşkilatı, eğitim kurumları, diğer devletlerin konsolosları ve büyük devletlerin salnâmenin konusu olan dönemdeki durumları, Erzurum'da ekonomik yapı, tarım faaliyetleri, ticaret faaliyetleri, zanaatkarlar, madenler, ormanlar, demografik durum, akarsular ve göller gibi coğrafi şartlara varıncaya kadar çok geniş bir alanda yapılacak araştırmalara kaynak teşkil edecektir. Çalışma üç bölüm olarak hazırlanmıştır. Birinci bölümde salnâmenin kapsadığı coğrafya olan Erzurum vilâyeti'nin geçirdiği tarihi süreç, İslamiyet öncesi, İslamiyet sonrası, Osmanlı dönemi ve sonrası olmak üzere kısaca aktarılmıştır. İkinci bölüm transkripsiyonu yapılan H 1304 M1886 tarihli Erzurum Vilâyet Salnâmesi'nin önemli bölümlerinin değerlendirmesini içermektedir. Belgede yer alan bilgiler doğrultusunda yorumlanmıştır. Üçüncü bölümde belgenin transkripsiyonu araştırmacıların kolay bir şekilde karşılaştırma yapabilmesi için, orjinal şekli ve sırası ile araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the yearbooks (salnames), which began to be written in 1847 under the leadership of Ahmet Cevdet Pasha, are divided into two main categories: official and private. The official yearbooks, in turn, are subdivided into four categories: Vilayet (Province), Nezaret (Ministry), Maarif (Education), and State yearbooks. These yearbooks contain a wide range of information in their respective fields. The main source used in this study is the H 1304/M 1886 Erzurum Vilayet Salnamesi (Erzurum Provincial Yearbook). This yeaarbook provides significant information about the Erzurum province in the specified period of the Ottoman Empire. These details are valuable for Ottoman historical research. Topics such as the provincial organization, judicial organization, military organization, gendarmerie, police organization, educational institutions, consuls of other states and the situation of major powers during the period covered by the yearbook, as well as the economic structure in Erzurum, agricultural activities, trade, artisans, mines, forests, demographics, rivers, lakes, and geographical conditions will serve as a resource for future research. This study is organized into three sections. In the first section, a brief history of the Erzurum province, covering the pre-Islamic, Islamic, Ottoman, and post-Ottoman periods, is provided. The second section evaluates the key parts of the H 1304/M1886 Erzurum Vilayet Salnamesi that we have transcribed. The information in the document is interpreted and analyzed. In the third section, the transcription of the document is presented in its original form and sequence for the benefit of researchers, enabling them to make comparisons.