Futbolcuların spordan edinilen gençlik deneyimlerinin incelenmesi
Investigation of football players' youth experiences from sports
  1. Tez No: 926906
  2. Yazar: AHMET ORHAN ERÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BİŞGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, gençlik, deneyim, Football, youth, experience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmanın amacı futbolcuların spordan edinilen gençlik deneyimlerinin incelenmesidir. Çalışmanın evreni Türkiye'de futbol oynayan tüm 10-18 yaş grubu sporcuları oluşturmaktadır. Örneklemi ise İzmir ilinin Menemen ilçesinde futbol çalışmalarına katılan 250 sporcudan oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve spordan edinilen gençlik deneyimi ölçeği kullanılmıştır. Ölçek, Macdonald ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilmiştir. Ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması Yapar (2016) tarafından gerçekleştirilmiştir. SEGDÖ, toplamda 29 madde ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırmamızın verileri, tanımlayıcı istatistik ve MANOVA analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Veri analizi öncesinde MANOVA için gerekli varsayımlar kontrol edilmiştir. Bulgular, Bağımsız değişkenlerden yaş değişkenine göre sporda gençlik deneyimlerinin alt boyutları açısından anlamlı farklılık belirlenmemiştir (p>.025). Ayrıca benzer olarak lisans durumu değişkenine göre sporda gençlik deneyimi alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>.025). Sonuç ve öneriler, yaş değişkenine göre sporda gençlik deneyimlerinin alt boyutları açısından anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Ayrıca benzer olarak lisans durumu değişkenine göre sporda gençlik deneyimi alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the youth experiences of football players gained from sports. The population of the study consists of all 10-18 age group athletes playing football in Turkey. The sample consists of 250 athletes participating in football training in the Menemen district of Izmir. A personal information form developed by the researcher and the youth experience scale gained from sports were used as data collection tools. The scale was developed by Macdonald et al. (2012). The scale was adapted to Turkish by Yapar (2016). SEGDÖ consists of 29 items and 5 subscales in total. The data of our research was carried out with descriptive statistics and MANOVA analyses. Before data analysis, the necessary assumptions for MANOVA were checked. Findings: No significant difference was determined in terms of the sub-dimensions of youth experiences in sports according to the age variable, one of the independent variables (p>.025). Additionally, no significant difference was detected in the sub-dimensions of youth experience in sports according to the undergraduate status variable (p>.025). Conclusions and recommendations: No significant difference was determined in terms of the sub-dimensions of youth experiences in sports according to the age variable. Additionally, no significant difference was detected in the sub-dimensions of youth experience in sports according to the undergraduate status variable.