Koroner arter bypass greftlemesi uygulanan hastalarda sistemik immun inflamatuar indeksin peroperatif seyri ve prognoz üzerine etkisi
The perioperative trajectory of the systemic immune-inflammatory index and it's effect on prognosis in patients undergoing coronary artery bypass grafting
- Tez No: 927054
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜRCÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass greftlemesi, Prognoz, Sistemik immün inflamatuar indeks, Coronary artery bypass grafting, Prognosis, Systemic immune inflammatuar indeks
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Koroner Arter Bypass Greftlemesi Uygulanan Hastalarda Sistemik İmmun İnflamatuar İndeksin Peroperatif Seyri ve Prognoz Üzerine Etkisi Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) ateroskleroz zemininde gelişen, yüksek mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilen kronik bir hastalıktır. Kardiyopulmoner bypass (KPB) kullanılarak yapılan koroner arter bypass greftlemesi (KABG), KAH'ın cerrahi tedavisindeki temel yöntemlerden biridir. KPB kullanımı sistemik inflamasyonu tetikleyerek morbidite ve mortalite riskini arttırabilmektedir. Bu çalışma KPB ile KABG uygulanan hastalarda sistemik immün inflamatuar indeksin peroperatif seyrini ve prognoz üzerine etkisini görmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında KAH nedeni ile KABG uygulanan 219 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik verileri, preoperatif ilaç kullanımı, laborutaur bulguları, intraoperatif veriler ve postoperatif komplikasyon gelişimleri kayıt edildi. Preoperatif dönemden poliklinik kontrolüne kadar olan dönemde toplam 7 kez, formülü [(Nötrofil x Trombosit)/ Lenfosit] olan sistemik immün inflamatuar indeks (SII) hesaplandı. SII seyrinin komplikasyon varlığına etkisi lojistik regresyon analizi ile incelendi. Komplikasyon varlığında SII değerlerinin cut-off noktalarının belirlenmesinde ROC analizi kullanıldı. Bulgular: Genel komplikasyon gelişimi göz önüne alındığında preoperatif (p=0,008) ve postoperatif 3.gün (p=0,015) sistemik immün inflamatuar indeksi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir. Preoperatif SII değeri için cut-off noktası ≥699,04 x 103 /mm3 olarak elde edilmiştir. (p=0,008). Postoperatif 3. gün SII değeri için cutoff noktası ≥936,76 x 103 /mm3 olarak elde edilmiştir. SII seyrinin komplikasyon varlığına etkisi univariate ve multivariate regresyon modelleri ile incelendiğinde univariate analizi sonucunda preoperatif, postoperatif 3. gün SII değerlerinin tek başına etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Univariate analizinde anlamlı bulunan değişkenler multivariate modele dâhil edilmiş olup oluşturulan model sonucunda birlikte etkileri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Komplikasyonlar ayrı ayrı ele alındığında preoperatif SII değeri ile anlamlı ilişki gösterilemezken postoperatif 3.gün SII değeri ile sadece Enfeksiyon/PDAK komplikasyonu arasında anlamlı ilişki izlenmiştir (p=0,039). xv Sonuç: Yüksek preoperatif ve postoperatif 3. gün SII indeksi KABG uygulanan hastalarda prognozu etkilemektedir. Preoperatif ölçüm ile birlikte postoperatif indeks takibi de KABG sonrası komplikasyon gelişimi riskini öngörmede etkilidir.
Özet (Çeviri)
The Perioperative Trajectory of the Systemic Immune-Inflammatory Index and its Effect on Prognosis in Patients Undergoing Coronary Artery Bypass Grafting Objectıve: Coronary artery disease (CAD) is a chronic condition that can result in high mortality and morbidity due to the underlying atherosclerosis. Coronary artery bypass grafting (CABG), performed using cardiopulmonary bypass (CPB), is one of the principal surgical treatment methods for CAD. The use of CPB can trigger systemic inflammation, thereby increasing the risk of morbidity and mortality. This study aims to evaluate the perioperative trajectory of the systemic immune-inflammatory index and its effect on prognosis in patients undergoing CABG with CPB. Methods: This study retrospectively examined 219 patients who underwent coronary artery bypass grafting (CABG) due to coronary artery disease (CAD) between January 1, 2021, and December 31, 2022. Demographic data, preoperative medication use, laboratory findings, intraoperative data, and postoperative complications were recorded. The systemic immune-inflammatory index (SII) was calculated using the formula (Neutrophil × Platelet) / Lymphocyte a total of seven times, from the preoperative period until the outpatient followup. The effect of the SII index trajectory on the presence of complications was analyzed using logistic regression. Receiver operating characteristic (ROC) analysis was employed to determine the cut-off points for SII values in relation to the presence of complications. Results: Considering the development of general complications, a statistically significant difference was observed between the preoperative (p=0,008) and postoperative day 3 (p=0,015) values of the systemic immune inflammatory index (SII). The cut-off point for the preoperative SII value was determined to be ≥699,04 x 103 /mm3 (p=0,008). For the postoperative day 3 SII value, the cut-off point was identified as ≥936,76 103 /mm3 . The impact of SII progression on the presence of complications was assessed using both univariate and multivariate regression models. Univariate analysis indicated that the preoperative and postoperative day 3 SII values had statictically significant effects when evaluated independently. Variables that were deemed significant in the univariate analysis were incorporated into the multivariate model; however, the collective effects in this model were not statistically significant (p>0,05). When complications were analyzed individually, xvii no significant relationship was found between the preoperative SII value and the occurence of complications. Conversely, a significant association was identified solely between the postoperative day 3 SII value and Infection/Non-prophylactic antibiotics use complication (p=0,039). Conclusıon: Elevated preoperative and postoperative day 3 of SII is associated with prognosis in patients undergoing coronary artery bypass grafting (CABG). Both preoperative measurements and postoperative index monitoring are effective in predicting the risk of complications following CABG.