Ortaokul öğrencilerinin matematiksel yılmazlıkları, matematiksel muhakeme becerileri, türkçe başarıları ve beceri temelli matematik sorularındaki başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between secondary school students' mathematical resilience, mathematical reasoning skills, turkish achievement and success in skill-based mathematics questions
  1. Tez No: 927083
  2. Yazar: GİZEM DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel yılmazlık, matematiksel muhakeme becerisi, Türkçe başarısı, beceri temelli sorular, Mathematical resilience, mathematical reasoning skills, Turkish success, skill-based questions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın genel amacı sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel yılmazlıkları, matematiksel muhakeme becerileri, Türkçe başarıları ve beceri temelli matematik sorularındaki başarıları arasındaki ilişkiyi inceleyip matematiksel yılmazlık, matematiksel muhakeme becerileri ve Türkçe başarısının beceri temelli matematik sorularındaki başarı üzerindeki etkisini incelemektir. Elde edilen veriler sayısal olduğu için araştırma nicel araştırma olup genel tarama modeli olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Adana ilinin Seyhan merkez ilçesinde tabakalı örnekleme yoluyla sosyoekonomik durumu alt-orta ve yüksek bölgeden seçilmiş 2 ortaokulda öğrenim görmekte olan 355 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin matematiksel yılmazlık düzeylerini belirlemek için Kooken, Megan, Welsh, Betsy McCoach, Johnston-Wilder ve Lee tarafından 2016 yılında geliştirilen ve 2018 yılında Çetin, Durmaz ve Girit tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan 'Matematiksel Yılmazlık Ölçeği', matematiksel muhakeme beceri düzeylerini ölçmek için Çoban ve Tezci'nin 2020 yılında geliştirdikleri 'Matematiksel Muhakeme Becerileri Değerlendirme Ölçeği' ve kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Araştırmada öğrencilerin Türkçe başarıları LGS Türkçe doğru sayıları ile beceri temelli matematik sorularındaki başarıları ise LGS matematik doğru sayıları ile ölçülmüştür. Araştırmanın ilk üç sorusu kapsamında frekans, yüzde, bağımsız örneklemler için t testi, tek yönlü Anova ve Pearson korelasyon katsayısı teknikleri kullanılmıştır. Son olarak araştırmanın son sorusu olan öğrencilerin beceri temelli matematik sorularındaki başarısına etki eden bu faktörlerin etki düzeyini incelemek amacıyla 3 aşamalı hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin matematiksel yılmazlık düzeyleri, matematiksel muhakeme becerileri ve Türkçe başarıları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler ortaya çıkmıştır. Kurulan regresyon modelinin sonucunda ise matematiksel yılmazlık düzeyi, matematiksel muhakeme beceri düzeyi ve Türkçe başarısının matematik başarısı üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı katkılar yaptığı tespit edilmiştir. Her bir aşamada regresyon modelinin varyansı açıklama oranının artması, her bir bağımsız değişkenin modeli önemli ölçüde iyileştirdiği görülmüştür. Sonuç olarak araştırmada, pozitif yönlü etkisi olan bu değişkenlerin öğrencilerin beceri temelli matematik sorularındaki başarısını önemli ölçüde (%52,3) etkilediğini ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to examine the relationship between eighth grade students' mathematical resilience, mathematical reasoning skills, Turkish achievement and mathematical success in skill-based questions, and to examine the effect of mathematical resilience, mathematical reasoning skills and Turkish achievement on their mathematics achievement in skill-based questions. Since the data obtained are numerical, the study is a quantitative study and the relational screening model was used as the general screening model. The sample of the research consists of 355 students studying in 2 secondary schools selected from low-middle and high socioeconomic status regions in the Seyhan central district of Adana province. In the study, a personal information form and the 'Mathematical Resilience Scale', which was developed by Kooken, Megan, Welsh, Betsy McCoach, Johnston-Wilder and Lee in 2016 and adapted into Turkish by Çetin, Durmaz and Girit in 2018, were used to determine the mathematical resilience levels of the students, and the 'Mathematical Reasoning Skills Assessment Scale' developed by Çoban and Tezci in 2020 was used to measure the mathematical reasoning skill levels. In the study, Turkish success was measured with LGS Turkish course correct answers, and mathematics course success in skill-based questions was measured with LGS mathematics correct answers. Frequency, percentage, t-test for independent samples, one-way Anova and Pearson correlation coefficient techniques were used within the scope of the first three questions of the study. Finally, a 3-stage hierarchical regression model was established to examine the effect level of these factors affecting the success of the students in skill-based mathematics questions, which was the last question of the study. As a result of the research, positive and significant relationships emerged between the students' mathematical resilience levels, mathematical reasoning skills and Turkish achievements. As a result of the regression model, it was determined that the Mathematical Resilience Level, Mathematical Reasoning Skill Level and number of correct answers in LGS Turkish exam made positive and significant contributions to the students' mathematical achievement. It was seen that the increase in the variance explanation rate of the regression model at each stage and each additional independent variable significantly improved the model. As a result, it was revealed in the research that these variables with a positive effect significantly affected the students' mathematical achievement(%52,3).