Behiç Ak'ın erken çocukluk dönemine seslenen kitaplarında ekoeleştiri
Ecocriticism in Behiç Ak's books focused on early childhood
  1. Tez No: 927109
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA TOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ÇELİK KORAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoeleştiri, Derin Ekoloji, Sığ Ekoloji, Ekopsikoloji, Ekofeminizm, Toplumsal Ekoloji, Erken Çocukluk Edebiyatı, Eco-criticism, deep ecology, shallow ecology, ecopsychology, ecofeminism, social ecology, early childhood literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Behiç Ak'ın erken çocukluk dönemine yönelik yazmış olduğu beş farklı eserin ekoeleştiri kuramı ışığı altında nasıl görünmekte ve sunulmakta olduğunu incelemektir. Behiç Ak'ın doğaya karşı duyarlılığı, eserlerinde canlı ve cansız tüm varlıkları ön plana çıkarması, onun eserlerinin ekoeleştirel bir bakış açısıyla incelenmesine olanak sağlamaktadır. Eserlerin her biri derin ekoloji, sığ ekoloji, ekopsikoloji, ekofeminizm ve toplumsal ekoloji başlıkları altında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik çözümleme yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda bu eserlerin içerik yönünden ekoeleştiri kuramına uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how five different works by Behiç Ak, written for early childhood literature, are presented and represented in light of ecocriticism theory. Behiç Ak's sensitivity to nature and his emphasis on both living and non-living entities in his works allow for an ecocritical analysis of these texts. Each of the works was analyzed using the qualitative research method of content analysis, focusing on the themes of deep ecology, shallow ecology, ecopsychology, ecofeminism, and social ecology. The results of the study indicate that the works are in line with the principles of ecocriticism theory in terms of content.