Koramaz vadisi(Kayseri) oppiid akarları(acari, oribatida, oppiidae) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic studies on oppiid mites (acari, oribatida, oppiidae) in koramaz valley (Kayseri)
- Tez No: 927129
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Oribatid Akarlar, Oppiidae, Taksonomi, Koramaz Vadisi, Türkiye, Oribatid Mites, Oppiidae, Taxonomy, Koramaz Valley, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Oribatid akarlar karasal ekosistemlerde tür çeşitliliği bakımından zengin olan eklembacaklı gruplarından birini oluşturur. Bu çalışmada; 2023 yılının Mayıs ve Ekim ayları arasında Koramaz Vadisi'nden toplanan toprak, döküntü, yosun, liken ve ağaç kabuğunda yaşayan oppiid akarlar taksonomik bakımdan değerlendirildi. Araştırma alanından toplanan materyalden akarların özütlenmesinde Berlese-Tullgren huni düzeneği kullanıldı. Sonuç olarak; Ramusella (Ramusella) puertomonttensis Hammer, 1962, Ramusella (Insculptoppia) elliptica (Berlese, 1908), Ramusella (Rectoppia) mihelcici (Pérez-Íñigo, 1965), Rhinoppia (Paramedioppia) tasdemiri Toluk ve Ayyildiz, 2008, Berniniella (Berniniella) bicarinata (Paoli, 1908) ve Lauroppia fallax (Paoli, 1908) türleri Türkiye'den bilinen taksonlar olarak tespit edildi. Türlerin incelenmesi ve teşhisinde ışık ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı; morfolojik özellikleri, ekolojileri ve dağılımları verilerek tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Oribatid mites constitute one of the arthropod groups with rich species diversity in terrestrial ecosystems. In this study; oppiid mites living in soil, litter, moss, lichen and bark collected from the Koramaz Valley between May and October 2023 were evaluated taxonomically. Berlese-Tullgren funnel extractor was used to extract mites from the material collected from the research area. As a result; Ramusella (Ramusella) puertomonttensis Hammer, 1962, Ramusella (Insculptoppia) elliptica (Berlese, 1908), Ramusella (Rectoppia) mihelcici (Pérez-Íñigo, 1965), Rhinoppia (Paramedioppia) tasdemiri Toluk and Ayyildiz, 2008, Berniniella (Berniniella) bicarinata (Paoli, 1908) ve Lauroppia fallax (Paoli, 1908) were identified as taxa known from Turkey. Light and scanning electron microscopes were used to examine mites. morphological features, ecology, and distribution of each taxon were also discussed.