Dijital metin yazarlığının iki dilli ortaokul öğrencilerinin çevrim içi yazma becerilerine ve yazmaya ilişkin duyuşsal özelliklerine etkisi: Gürcistan örneği
The effects of digital text authorship on the online writing skills and affective features of bilingual middle school students: The case of Georgia
  1. Tez No: 927287
  2. Yazar: AYDIN ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MADEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, dijital metin yazarlığı, yazma becerisi, çevrim içi yazma, duyuşsal unsurlar, Turkish language instruction, digital text authorship, writing skills, online writing, affective factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Araştırmada, dijital metin yazarlığının iki dilli ortaokul (Gürcistan örneği) öğrencilerinin çevrim içi yazma becerilerine ve yazmaya ilişkin duyuşsal özelliklerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde ön test ve son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen; nitel bölümünde olgubilim (fenomenoloji) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Gürcistan'daki bir Türk okulunun 8. sınıfında öğrenim gören iki dilli 32 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Uygulama süreci, 20 haftada tamamlanacak biçimde, ön ve son test dahil toplam 48 ders saati boyunca hem yüz yüze hem de çevrim içi ortamlarda yapılmıştır. Uygulama süreci, Yazarlık ve Yazma Becerileri seçmeli dersinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Dijital Metinleri Değerlendirme Ölçeği”,“Elektronik Yazma Alışkanlığı Ölçeği”ve“İki Dilliler İçin Hızlı ve Kademeli Baskın Dil Ölçeği”,“Yazma Kaygısı Ölçeği”, Yazma Tutum Ölçeği“, Yazma Motivasyonu Ölçeği ve ”Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" kullanılarak toplanmıştır. Nicel verilerin analizi sonucunda, dijital metin yazarlığı öğretimi deney grubu öğrencilerinin çevrim içi yazma başarısını artırdığı görülmüştür. Ayrıca yazma kaygısını düşürdüğü ve yazma motivasyonunu artırdığı belirlenmiştir. Ancak yazma tutumu üzerinde etkili olamadığı tespit edilmiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda dijital metin yazarlığı; çevrim içi yazma becerisini geliştirdiği, yazılı anlatım kurallarının özenli kullanımında ve söz varlığının zenginleşmesinde faydalı olduğu, yazma sürecini iyileştirdiği ve kolaylaştırdığı, düşüncelerin daha rahat ifade edilmesini sağladığı, dijital ortamlarda yazmanın mutluluk verdiği öne çıkan öğrenci görüşleri arasındadır. Sonuç olarak, dijital metin yazarlığı, öğrencilerin çevrim içi yazma becerilerini geliştirdiği ve yazmaya ilişkin duyuşsal yönlerine de katkı sunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effects of digital text authorship on the online writing skills and affective features related to writing of bilingual middle school students (the case of Georgia). The study employs an explanatory sequential design which is regarded as a mixed-method combining both qualitative and quantitative research approaches. The quantitative phase utilized a quasi-experimental pretest-posttest control group design, while the qualitative phase employed the phenomenological method. The study group consisted of 32 bilingual eighth-grade students enrolled at a Turkish school in Georgia during the 2022-2023 academic year. The purposive sampling method, a type of non-random sampling, was used to select the participants. The implementation process lasted for 20 weeks and took 48 class hours conducted both face-to-face and online including the pretest and the posttest. The instruction was carried out in the elective course“Authorship and Writing Skills”data were collected using the“Personal Information Form”the“Digital Text Evaluation Scale”the“Electronic Writing Habit Scale”the“A quick, gradient Bilingual Dominance Scale”the“Writing Anxiety Scale”the“Writing Attitude Scale”the“Writing Motivation Scale”and a“Semi-Structured Interview Form”. The quantitative findings revealed that digital text authorship instruction significantly improved the online writing performance of students in the experimental group. It also reduced writing anxiety and increased writing motivation; however, it did not significantly affect writing attitudes. Qualitative findings indicated that digital text authorship instruction enhanced online writing skills, positively influenced the careful application of writing conventions and vocabulary enrichment, improved and facilitated the writing process, enabled more comfortable expression of ideas, and fostered happiness in digital writing environments. In conclusion, digital text authorship instruction not only improved students' online writing skills but also positively contributed to their affective aspects of writing.