Narsisistik kişilik özellikleri ile romantik ilişki obsesyon ve kompulsiyonları ve kıskançlık arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between narcissistic personality traits, romantic relationship obsessions and compulsions, and jealousy
  1. Tez No: 927433
  2. Yazar: RABİA NİSA CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsist kişilik davranışları, romantik ilişkilerde obsesif-kompulsif davranışlar, kıskançlık, Narcissistic personality behaviors, obsessive-compulsive behaviors in romantic relationships, jealousy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Narsisizm ve obsesif-kompulsif bozukluğu olan kişiler, gerçek benliği aşındıran ve onu ele geçiren sahte bir psikolojik yapı olan sahte benliğe kulak vermektedirler. Sahte-benlik tamamen dış görünüşle ve narsisizm hükümlerine (yaptırım, kabul görme, kendini kaptırma ve yıldızlaşma) ulaşma hedefiyle ilgilenmektedir. Bu durum romantik ilişkiler açısından değerlendirildiğinde, narsist kişilik davranışlarına sahip olan kişilerin romantik ilişkilerde obsesif-kompulsif davranışları sergiledikleri ve partnerlerini kıskandıkları şeklinde yorumlanmıştır. Ayrıca narsisit kişilik davranışları yüksek olan kişilerin romantik ilişkilerdeki çekiciliğinin daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Bu durum, bu çalışmanın araştırma motivasyonunu oluşturmakta olup, narsist kişilik davranışlarda bulunan kişilerde romantik ilişki obsesif-kompulsif davranışlar ve romantik kıskançlık açısından incelenmesi sonucunu doğurmuştur. Bu yönüyle çalışmanın amacı, narsist kişilik özelliklerine sahip olan yetişkin bireylerin romantik ilişkilerdeki obsesif kompulsif davranışları ile kıskançlık tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma ilişkisel (kolerasyonel) araştırma modelinin kullanıldığı nicel yöntem teknikleri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada çevrimiçi olarak toplanan anketlerde İstanbul ilinde yaşayan 472 katılımcı bulunmaktadır. Anket formunda demografik formun dışında Narsistik Kişilik Evanteri (NKE), Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği (RİOKÖ) ve Romantik Kıskançlık Ölçeği bulunmaktadır. SPSS programı ile analiz edilen verilerden elde edilen bulgular, narsist kişilik davranışları ile romantik ilişkilerde obsesif-kompulsif davranışlar ve kıskançlık arasında pozitif yönde ilişki olduğu yönündedir. Ayrıca cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim ve gelir düzeyine göre narsist kişilik davranışları, romantik ilişkilerdeki obsesif-kompulsif davranışlar ve kıskançlık davranışları anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
People with narcissism and obsessive-compulsive disorder pay attention to the false self, a false psychological structure that erodes and takes over the real self. The pseudo-self is completely concerned with appearance and the goal of achieving the provisions of narcissism (sanction, acceptance, self-absorption and stardom). When this situation is evaluated in terms of romantic relationships, it is interpreted that people with narcissistic personality behaviours exhibit obsessive-compulsive behaviours in romantic relationships and are jealous of their partners. In addition, it is stated that people with high narcissistic personality behaviours have higher attractiveness in romantic relationships. This situation constitutes the research motivation of this study and led to the result of examining the romantic relationship in terms of obsessive-compulsive behaviours and romantic jealousy in people with narcissistic personality behaviours. In this respect, the aim of the study is to examine the relationship between obsessive-compulsive behaviours and jealousy attitudes in romantic relationships of adult individuals with narcissistic personality traits. The study was carried out with quantitative method techniques using the relational (collinear) research model. The questionnaires collected online in the study included 472 participants living in Istanbul province. In addition to the demographic form, the questionnaire includes the Narcissistic Personality Inventory (NPI), Romantic Relationship Obsessions and Compulsions Scale (RIOCS) and Romantic Jealousy Scale. The findings obtained from the data analysed with the SPSS program indicate that there is a positive relationship between narcissistic personality behaviours and obsessive-compulsive behaviours and jealousy in romantic relationships. In addition, narcissistic personality behaviours, obsessive-compulsive behaviours in romantic relationships and jealousy behaviours differ significantly according to gender, age, marital status, education and income level.