Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı, sosyal karşılaştırma ile bireysel rekabetçilik eğilimi ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between university students' social media use, social comparison, and individual competitiveness tendency
- Tez No: 927448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: social media, Instagram, social comparison, individual competitiveness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı, Instagram üzerinde gerçekleştirdikleri sosyal karşılaştırmalar ve bireysel rekabetçilik eğilimleri arasındaki ilişkileri incelemektedir. Çalışmada, bireylerin sosyal medya platformlarında sosyal karşılaştırma eğilimleri ve bireysel rekabetçilik düzeyleri ele alınarak, bu değişkenlerin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğu araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim ve Edebiyat Fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Örneklem 421 kişiden oluşmaktadır (295 kadın, 126 erkek). Katılımcıların yaş aralığı 17 ile 43 arasında değişmektedir ve ortalama yaş 20.7 olarak hesaplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Kullanım Ölçeği, Instagram'da Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve Bireysel Rekabetçilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada, betimleyici istatistikler, Spearman korelasyon analizi ve verilerin normal dağılmaması nedeniyle grup karşılaştırmaları için parametrik olmayan Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, sosyal medya kullanımı ile sosyal karşılaştırma arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler olduğunu göstermektedir. Ayrıca, sosyal medya kullanımı ve sosyal karşılaştırmanın, demografik verilerden elde edilen yaş, Instagram süresi ve cinsiyet değişkenleriyle de anlamlı ilişkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Bulgular, sosyal medya kullanımı ile Instagram aracılığıyla aşağı ve yukarı yönlü sosyal karşılaştırma eğilimleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Kadın katılımcıların, erkek katılımcılara kıyasla daha fazla sosyal medya kullandıkları ve erkeklerin ise aşağı yönlü karşılaştırma eğilimlerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between university students' social media usage, their social comparison tendencies on Instagram, and their individual competitiveness tendencies. The study sample consists of undergraduate students enrolled in the Faculties of Economics and Administrative Sciences, Education, and Arts and Sciences at Muğla Sıtkı Koçman. The sample consisted of 421 people (295 female, 126 male). The age range of the participants varied between 17 and 43, and the average age was calculated as 20.7. Data were collected using the Demographic Information Form, Social Media Usage Scale, Instagram Social Comparison Scale, and Individual Competitiveness Scale. Were analyzed using SPSS 22.0 software. Descriptive statistics, Spearman correlation analysis, and non-parametric tests (Mann Whitney U and Kruskal-Wallis) were used for group comparisons as the data did not follow a normal distribution. The findings indicate a significant positive relationship between social media usage and social comparison. Moreover, social media usage and social comparison were found to be significantly associated with demographic variables such as age, Instagram usage time, and gender. The results also revealed a positive relationship between social media usage and the tendencies to engage in upward and downward social comparisons via Instagram. Female participants used social media more frequently than males, whereas males exhibited a greater tendency for downward social comparison than females.