Cornell ve zihin haritası not alma tekniklerinin ortaokul öğrencilerinin dinlediğini anlama düzeylerine etkisi
The effect of Cornell and mind map note-taking techniques on secondary school students' listening comprehension levels
- Tez No: 927452
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme, Not Alma, Cornell, Zihin Haritası, Listening, Note Taking, Cornell, Mind Map
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5 ve 8. sınıf öğrencilerinin Cornell not alma tekniği ve zihin haritası tekniğiyle not almalarının dinlediğini anlama düzeylerine etkisini incelemektir. Tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmada, çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında Hatay'ın merkez ilçesi olan Antakya'da bir devlet okulunda öğrenim gören 5. ve 8. sınıf öğrencisi 90 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada ön test-son teste dayalı kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarında Dinleme Anlama Testi ön test olarak uygulanmıştır. 1. deney grubu öğrencilerine Cornell not alma tekniğiyle, 2. deney grubu öğrencilerine zihin haritası ile not alma tekniğiyle, kontrol grubu öğrencilerine ise geleneksel tarzda not alma eğitimi verilmiştir. 5 hafta süren uygulamaların ardından, her gruba ön-test olarak uygulanan Dinleme-Anlama Testi son test olarak tekrar uygulanmıştır. Araştırma verileri, Kişisel Bilgi Formu, Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu, Dinlediğini Anlama Başarı Testi ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda yapılan istatiksel analizler, not almanın Cornell ve geleneksel gruplarda öğrencilerin dinlediğini anlama puanları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gruplar dinlediğini anlama başarıları açısından kendi içlerinde kıyaslandığında not alma eğitimi verilen grupların en başarılı olanı zihin haritası tekniğiyle not alan grup olmuştur. Bu grubu, Cornell tekniği ve geleneksel not alan gruplar takip etmiştir. Cinsiyet değişkeni bakımından geleneksel, Cornell Not Alma ve Zihin Haritası Not Alma gruplarına istatiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı saptanmıştır. Sınıf değişkeni açısından kıyaslandığında, Cornell Not Alma ve Zihin ii Haritası Not Alma teknikleriyle not alan öğrencilerin son test dinleme anlama başarı puanları arasında, 5. sınıf öğrencileri lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu tespit edilmiştir. Ancak geleneksel tarzda not almada sınıf değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of taking notes with Cornell notetaking technique and mind mapping technique on listening comprehension levels of 5th and 8th grade middle school students. In this study, which was conducted in the survey model, the study group was determined by the convenience sampling technique, one of the purposeful sampling methods. The study group consisted of 90 5th and 8th grade students studying in a public school in Antakya, the central district of Hatay, in the 2024-2025 academic year. An experimental design with a control group based on pretest-posttest was used in the study. The Listening Comprehension Test was administered as a pretest in the experimental and control groups. 1st experimental group students were trained with Cornell note-taking technique, 2nd experimental group students were trained with mind map note-taking technique and control group students were trained with traditional note-taking technique. After 5 weeks of practice, the Listening Comprehension Test, which was administered to each group as a pre-test, was administered again as a post-test. The research data were collected through Personal Information Form, Semi-structured Interview Form and Listening Comprehension Achievement Test. Statistical analysis of the results of the study revealed that note-taking was effective on students listening comprehension scores in Cornell and traditional groups. When the groups were compared within themselves in terms of their listening comprehension achievements, the most successful of the groups trained in note-taking was the group that took notes with the mind map technique. This group was followed by the Cornell technique and traditional note-taking groups. There was no statistically significant difference between the traditional, Cornell note-taking and Mind Map note-taking groups in terms of gender variable. When compared in iv terms of class variable, it was found that there was a significant difference between the post-test listening comprehension achievement scores of students who took notes with Cornell Note Taking and Mind Map Note Taking techniques in favor of 5th grade students. However, no significant difference was found in terms of class variable in traditional note-taking.