An investigation of professional development units in English Preparatory Programs in Turkish universities: Perspectives of teacher trainers
Türkiye'deki üniversitelerin İngilizce Hazırlık Programlarında öğretmen eğiticilerinin perspektifinden mesleki gelişim birimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 927505
  2. Yazar: PINAR PAMUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ UĞUR ESKİÇIRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim Birimi, Sürekli Mesleki Gelişim, Öğretmen Eğitimi, Öğretmen Eğitmeni, İngiliz Dili Eğitimi, Professional Development Unit (PDU), Continuing Professional Development (CPD), Teacher Training, Teacher Trainer, English Language Teaching (ELT)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki üniversitelerin İngilizce Hazırlık Programlarında bulunan Mesleki Gelişim Birimlerini incelemekte olup, bu birimlerdeki öğretmen eğitmenlerinin bakış açılarına odaklanmaktadır. Ana amaç, bu birimler tarafından düzenlenen ve yürütülen uygulamaları, uygulamalar sırasında karşılaşılan zorlukları ve öğretmen eğitmenlerinin, yabancı dil öğretmenlerini profesyonel anlamda yönlendirecek önerilerini keşfetmektir. Veri toplamak için karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş ve bu yapıları incelemek için nicel anket ve nitel görüşmeler birleştirilmiştir. Çalışma, yalnızca öğretmen eğitmenleri ile yürütüldüğü için amaçlı örneklem yöntemi uygulanmıştır ve farklı bakış açılarını görmek amacıyla hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde yürütülmüştür. Bulgular, mesleki gelişim birimlerinin üniversitelerde, öğretmenleri desteklemek için kritik bir sorumluluk taşıdığını, ancak motivasyon eksikliği, değişime ve yeniliğe karşı direnç, uygulama için kısıtlı zaman ve iş yükü gibi ciddi zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymuştur. Katılımcılar, öğretmenlerin ihtiyaçlarına ve kurumun hedeflerine uygun özelleştirilmiş mesleki gelişim programlarının gerekliliğini vurgulamıştır. Ayrıca, bu çalışma, bu zorlukların üstesinden gelmek için yapılandırılmış geri bildirim ve değerlendirme mekanizmalarının entegrasyonu, özelleştirilmiş mesleki gelişim uygulamaları sunulması ve sürekli kurumsal desteğin sağlanması gibi temel stratejileri önermektedir. Ek olarak, bu çalışma ile bahsedilen zorlukları ele alan ve İngilizce Hazırlık Programlarındaki mesleki gelişim programlarının uygulanmasını iyileştirmek için uygulanabilir öneriler sunan kapsamlı bir mesleki gelişim çerçevesi önermektedir. Ayrıca bu araştırma, öğretmen eğitmenlerinin bakış açıları üzerine yeterince araştırılmamış olan bu alana katkıda bulunarak, Türkiye'deki İngilizce dil öğretimi için nitelikli uygulamaların geliştirilmesine yönelik pratik içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the Professional Development Units (PDUs) in English Preparatory Programs (EPPs) in Turkish Universities focusing on the perspectives of teacher trainers in these units. The main purpose is to explore the practices organized and conducted by the units, challenges encountered, and suggestions proposed by teacher trainers to guide language teachers professionally. To collect data, a mixed-methods approach was adopted, combining quantitative surveys and qualitative interviews to examine these structures. Purposive sampling was applied because the study was conducted solely with teacher trainers in the units of both state and foundation universities to see various perspectives. The results revealed that PDUs carry a critical responsibility to support language teachers in the institutions, but teacher trainers are also confronted with serious challenges such as teachers' lack of motivation, their resistance to change and novelty, limited time to implement practices, and workload for both teachers and teacher trainers. The participants emphasize the necessity of tailored professional development programs that align with teachers' needs and institutional goals. Moreover, this study suggests key strategies for overcoming these challenges, including integrating structured feedback and evaluation mechanisms, offering tailored professional development practices, and ensuring continuous institutional support within a framework. Additionally, the study proposes a comprehensive framework for PDUs that addresses these challenges and provides actionable recommendations for improving the implementation of PD programs in English Preparatory Programs. Finally, this research contributes to the underexplored field of teacher trainers' perspectives, offering practical insights for developing high-quality practices for English language teaching in Turkey.