Titanyumla hazırlanan trombositten zengin fibrin, lökosit trombositten zengin fibrin ve ksenogreftin osteoblasta etkilerinin In-Vitro incelenmesi
In-Vitro examination of the effects of titanium-prepared platelet-rich fibrin, leukocyte platelet-rich fibrin and xenograft on osteoblast
- Tez No: 927647
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU GÜRKAN KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum ile Hazırlanmış Trombositten Zengin Fibrin, Lökosit ve Trombositten Zengin Fibrin, Ksenogreft, Osteoblast, Hücre Kültürü, Leukocyte Platelet Rich Fibrin, Titanium- Prepared Platelet Rich Fibrin, Xenograft, Osteoblast
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Baygın, M. Titanyumla Hazırlanan Trombositten Zengin Fibrin, Lökosit Trombositten Zengin Fibrin ve Ksenogreftin Osteoblasta Etkilerinin In-vitro İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş, Çene Cerrahisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2024. Trombositten zengin kan ürünlerin tedavi amacı ile kullanılması, güncel bir yaklaşım olarak diş hekimliği pratiğinde dikkat çekmektedir. Lökosit Trombositten Zengin Fibrin (L- TZF), kolay uygulanabilir ve biyokimyasal herhangi bir işlem gerektirmez. Bu ürünlerin elde edilmesinde klasik olarak cam kaplı plastik veya cam tüpler kullanılmaktadır. Plastik kaplı cam tüple santrifüj sırasında trombosit aktivasyonunda katalizör görevi silikanın yan etkileri olabileceği düşünülmektedir. Bazı araştırıcılar silika temasının önlenemediğini ve hastaya ulaşabildiğini bildirmiştir. Bu negatif etkileri ortadan kaldırmak amacıyla titanyum tüple hazırlanmış trombositten zengin fibrin (T-TZF) kullanıma sunulmuştur. Bu araştırmanın amacı ağız, diş ve çene cerrahisi klinik pratiğinde sıkça kullanılan L-TZF'nin bu yeni formunun (T-TZF) osteoblast üzerindeki etkisini L-TZF, ksenogreft, ksenogreft L-TZF kombinasyonu ve ksenogreft T-TZF kombinasyonu ile kıyaslamaktır. Araştırmamızda 10 gönüllü hastadan 2 tüp kan alındı. T–TZF ve L-TZF elde edildi. Kültürlenmiş osteoblast hücrelerine T-TZF, L-TZF, ksenogreft ve bunların kombinasyonları eklendi. Hücre proliferasyonu için 3-[4,5-Dimetiltiazol-2-il]-2,5-difenil-tetrazolyum bromür (MTT) testi yapıldı. Kollajen tip I alfa 1 (COL1A1), alkalen fosfataz (ALP), osteokalsin (OCN) ve Runt ile ilişkili transkripsiyon faktörü 2 (RUNX2) genleri için gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT- PCR) uygulanmıştır. Verilerin dağılımı Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Normal dağılıma sahip verilerin tekrarlı ölçümleri gruplar arasında ve grup içinde Repeated Measures Anova testi ile incelenmiştir. Post-hoc kıyaslamalarda Bonferroni testi uygulanmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri ortalama±standart sapma ile açıklanmıştır. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programında α=0.05 anlamlılık seviyesinde analiz edilip raporlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda osteoblast hücre canlılıkları her grupta 24, 48 ve 72. saatlerde anlamlı olarak artmıştır. ALP, OCN, RUNX2, COL1A1 gen ekspresyonlarında ise gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Grup içi kıyaslamalarda ksenogreft grubunda ALP ve COL1A1 gen ekspresyonlarında 24'ten 48.saate kadar anlamlı bir düşüş gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Baygin M. In-vitro Investigation of the Effects of Titanium-Prepared Platelet-Rich Fibrin, Leukocyte Platelet-Rich Fibrin and Xenograft on Osteoblasts. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Oral and Maxillofacial Surgery. Doctoral Thesis. Istanbul. 2024. The use of platelet-rich blood products for treatment purposes attracts attention as a current approach in dentistry practice. Leukocyte Platelet Rich Fibrin (L-PRF) is easy to apply and does not require any biochemical process. Classically, glass-coated plastic or glass tubes are used to obtain these products. It is thought that silica, which acts as a catalyst in platelet activation during centrifugation with a plastic-coated glass tube, may have side effects. Some researchers have reported that silica contact cannot be prevented and can reach the patient. In order to eliminate these negative effects, titanium prepared platelet-rich fibrin (T-PRF) has been introduced. The aim of this study is to compare the effect of this new form of PRF (T-PRF), on osteoblasts with L-PRF, xenograft, xenograft L-PRF combination and xenograft T-PRF combination. In our research, 2 tubes of blood were collected from 10 volunteer patients. T–PRF and L-PRF were obtained. T-PRF, L-PRF, xenograft, and their combinations were added to cultured osteoblast cells. 3-[4,5-Dimethylthiazol-2-yl]-2,5-diphenyl-tetrazolium bromide (MTT) test was performed for cell proliferation. Real-time polymerase chain reaction (RT- PCR) was applied for Collagen type I alpha 1 (COL1A1), alkaline phosphatase (ALP), osteocalcin (OCN), and Runt-related transcription factor 2 (RUNX2)genes. The distribution of the data was examined with the Shapiro-Wilk test. Repeated measurements of normally distributed data were examined between and within groups with the Repeated Measures Anova test. Bonferroni test was applied for post-hoc comparisons. Descriptive statistics of the data are described as mean±standard deviation. All statistical analyzes were analyzed and reported in IBM SPSS Statistics 26.0 program at the α=0.05 significance level. As a result of the study, osteoblast cell viability increased significantly in each group at 24, 48 and 72 hours. No significant difference was found between the groups in ALP, OCN, RUNX2, COL1A1 gene expressions. It can be said that the T-PRF used is as effective as L-PRF and xenograft on osteoblasts.