التَّمكين الاقتصادِي للمرأة والطَّفل في الجهازِ المصرفي الأردني تقدير اقتصادي شرعي
Ürdün bankacılık sisteminde kadın ve çocukların ekonomik gelişimi üzerine yapılan çalışmaların İslam ekonomisi perspektifinden incelenmesi
- Tez No: 927673
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEMİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Güçlendirme, Kadın ve Çocuk, Ürdün, Ürdün Bankacılık Sistemi, İslam Ekonomik Sistemi, Finansal Kapsayıcılık, Economic Empowerment, Women and Children, Jordan, Jordanian Banking System, Islamic Economic System, Financial Inclusion
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ürdün Merkez Bankası'nın Ürdün bankacılık sisteminde kadınların ve çocukların ekonomik güçlendirilmesine katkı sağlama rolünü açıklamaktır. Çalışmada, Ürdün Merkez Bankası tarafından kadınların ve çocukların ekonomik güçlendirilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen stratejiler ve düzenleyici yasalar incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, kadınların ve çocukların ekonomik güçlendirilmesi kavramı ve ortaya çıkışı, Ürdün bankacılık sisteminde Ürdün Merkez Bankası'nın bu stratejileri benimseme rolü, İslam ekonomik sistemi açısından kadınların ve çocukların ekonomik güçlendirilmesinin İslami bir değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmada, Peygamberimiz ve sahabe döneminde kadınların ve çocukların ekonomik olarak güçlendirilmesine değinilmiştir. Bu araştırma, betimsel analitik bir çalışma olup, çalışmada elde edilen en önemli sonuçlar şunlardır: Ürdün bankacılık sisteminde kadınlar ve çocuklar için bankacılık hizmetleri ve finansal ürünlerin sunulmasında gelişmeler kaydedilmiş olsa da, Ürdün toplumundaki birçok kadın ve çocuk bu hizmetlerden haberdar değildir. Çalışma, çocuklara erken yaşlardan itibaren İslami finansal farkındalığın kazandırılması ve Ürdün bankacılık sisteminin kadınlar ve çocuklar için bankacılık hizmetleri ve finansal ürünler sunma çabalarını yoğunlaştırması ve bu hizmetlere uygun maliyetlerle ulaşılmasını sağlaması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to highlight the role of the Central Bank of Jordan in contributing to the achievement of economic empowerment for women and children in the Jordanian banking sector. This was done by outlining the strategies and regulations issued by the Central Bank of Jordan to enhance the economic empowerment of women and children. The study addressed the concept of economic empowerment for women and children, its origins, and the role of the Central Bank in adopting economic empowerment strategies for women and children in the Jordanian banking system. It also provided an Islamic economic evaluation of the economic empowerment of women and children within the Islamic economic system, referencing the empowerment of women and children during the time of the Prophet and his companions. This research is an analytical descriptive study and concluded with several key findings: The Jordanian banking system has seen development in offering banking services and financial products for women and children. However, there is still a segment of women and children in Jordanian society who are unaware of these services. The study recommended increasing Islamic financial awareness from an early stage for children and women in Jordanian society and intensifying the efforts of the Jordanian banking system to provide banking services and financial products for women and children, ensuring their access at a reasonable cost.