Vergi okuryazarlığının vergiye uyuma etkisinde vergi farkındalığının aracı rolü: Gaziantep ili örneği
The mediator role of tax awareness in the effect of tax literacy on tax compliance: The case of Gazi̇antep province
- Tez No: 927758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEDET İĞDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Okuryazarlık, Vergi bilinci, Vergi okuryazarlığı, Vergi uyumu, Awareness, Literacy, Tax awareness, Tax literacy, Tax compliance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali İktisat Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ülkelerin vergi sistemlerinde birçok farklılık vardır. Farklı olan bu vergi tahsilat ve ödeme sistemlerinde vergi okuryazarlığının, farkındalığının ve uyumunun artırılması gerekmektedir. Vergi farkındalığı, bireylerin vergi ile ödevlerini yerine getirme istek ve davranışlarıdır. Bireylerin vergi uyumu ya da uyumsuzluğunu belirleyen nedenler; eğitim, gelir düzeyi, gelir dağılımı, gelir adaleti, yaş ve cinsiyet faktörleridir. Bu sebeple vergi okuryazarlığı, farkındalığı ve uyumu vergi gelirlerini belirleyici ana faktörlerdendir. Amaç bunların ölçümünün yapılmasıdır. Bu çalışmada vergi okuryazarlığı, vergi farkındalığı ve vergiye uyumun bilgi düzeyi ölçümü yapılarak Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulundan 651 öğrenciye anket yöntemi uygulanmış ve frekans analizi yapılmıştır. Vergi hakkındaki okuryazarlık, farkındalık ve uyumu hakkındaki bilgi düzeyleri vergi ödemedeki ilişkilerini ölçümlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın bulguları, vergi okuryazarlığı, vergi farkındalığı ve vergiye uyum arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın diğer sayısal bulguları, maliye bölümü öğrencilerinin vergi okuryazarlığı %69 olarak ölçülmüş, bunun yanı sıra vergi farkındalığı aynı bölümde %87 ile ilk sırada yer alırken, vergiye uyum Maliye bölümü öğrencilerinde %61 ile en yüksek oranlarda ölçülmüştür. Farklı meslek gruplarında benzeri çalışmalar yapılarak vergi ile ilgili okuryazarlık, farkındalık ve uyumun arttırılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
There are many differences in tax systems in countries today. In these different tax collection and payment systems, tax literacy, awareness and compliance should be increased. Tax awareness is the desire and behavior of individuals to fulfill their duties with taxes. The reasons that determine individuals' tax compliance or non-compliance are; education, income level, income distribution, income justice, age and gender factors. For this reason, tax literacy, awareness and compliance are the main factors that determine tax revenues. The aim is to measure them. In this study, tax literacy, tax awareness and tax compliance knowledge level were measured and a survey method was applied to 651 students from Gaziantep University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Law and Vocational School and frequency analysis was performed. It was aimed to measure the relationship between tax literacy, awareness and compliance with the knowledge levels in paying taxes. The findings of the study revealed that there are significant relationships between tax literacy, tax awareness and tax compliance. Other numerical findings of the study are that the tax literacy of the students of the finance department was measured as 69%, while tax awareness was in the first place with 87% in the same department, while tax compliance was measured at the highest rate with 61% in the students of the finance department. Similar studies can be conducted in different occupational groups to increase tax literacy, awareness and compliance.