Okul öncesi dönemdeki çocukların medya kullanımı ve yazı farkındalığı becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between media use and text awareness skilss of preschool children
- Tez No: 927759
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇELEBİ ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Elektronik medya, Erken okuryazarlık becerileri, Görsel-işitsel medya, Ses bilgisel farkındalık, Sözcük-yazı farkındalığı, Yazı farkındalığı, Electronic media, Early literacy skills, Visual-auditory media, Phonological awareness, Word and print awareness, Writing awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönem çocuklarının medya kullanımı ile yazı farkındalığı becerileri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma türlerinden korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen İstanbul iline bağlı 4 ilkokulun bünyesinde bulunan anasınıfları ile 4 bağımsız anaokuluna devam etmekte olan 48-72 aylık 303 okul öncesi öğrencisi ve öğrencilerin ebeveynleri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak çocukların medya kullanım bilgilerini değerlendirmek amacıyla Furuncu (2019) tarafından geliştirilen“Problemli Medya Kullanım Ölçeği”ile araştırmacı tarafından oluşturulan“Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Medya Kullanım Bilgileri Anketi”, yazı farkındalığı becerilerini değerlendirmek amacıyla Doğanay Bilgi (2020) tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Dönemde Yazı Farkındalığı Becerileri Değerlendirme Aracı”, çocukların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan“Aile Çocuk Bilgi Anketi”kullanılmıştır. Verilerin analizi sosyal bilimlere ait istatistik paket programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım testi sonuçlarına göre bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ve pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre okul öncesi dönem çocuklarının yazı farkındalığı becerilerini yaş, baba eğitim durumu, kardeş sayısı, ailenin çocuğa kitap okuma alışkanlığı ve çocuğun kitapla tanışma yaşı değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılık gösterirken cinsiyet, anne eğitim durumu ve okul öncesi eğitim alma süresi değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Çocuğun problemli medya kullanımı medya kullanım süresi ve görsel medya araçlarıyla tanışma yaşı değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterirken cinsiyet, yaş, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, kardeş sayısı ve okul öncesi eğitim alma süresi değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Okul öncesi dönem çocuklarının problemli medya kullanımları ile yazı farkındalığı becerileri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the relationship between media use and print awareness skills of preschool children. The correlational research model, one of the quantitative research types, was used in the study. The sample of the study consists of 303 preschool students aged 48-72 months who attend kindergarten classes within 4 primary schools and 4 independent kindergartens in Istanbul province determined by the Istanbul National Education Directorate and the parents of the students. As data collection tools, the“Problematic Media Use Scale”developed by Furuncu (2019) and the“Preschool Children's Media Use Information Survey”created by the researcher were used to evaluate children's media use information, the“Preschool Print Awareness Skills Assessment Tool”developed by Doğanay Bilgi (2020) to evaluate print awareness skills, and the“Family Child Information Survey”created by the researcher to determine the demographic characteristics of the children. Data analysis was done with a social sciences statistical package program.In the analysis of the data, dependent sample t test, one-way variance (ANOVA) analysis and Pearson correlation analysis were performed according to the normal distribution test results. According to the results obtained in the study, the print awareness skills of preschool children differ significantly according to the variables of age, father's education status, number of siblings, family's book reading habits to the child and the age at which the child is introduced to books, while there is no significant difference according to the variables of gender, mother's education status and the duration of preschool education. The child's problematic media use shows a significant difference according to the variables of media use duration and age at which he/she is introduced to visual media tools, while there is no significant difference according to the variables of gender, age, mother's education status, father's education status, number of siblings and the duration of preschool education. It has been determined that there is no significant relationship between the problematic media use of preschool children and print awareness skills.