İklim değişiminin müzecilik çalışmaları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examination of the impact of climate change on museum practices
  1. Tez No: 927858
  2. Yazar: GÜLHAN ADIŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖKÇE KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, İklim Değişikliği, İklim Müzeleri, Müzelerin Geleceği, Museum, Climate Change, Climate Museums, Museums Future
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
İklim ve müze ile ilgili literatürde farklı konularda önemli çalışmalar bulunsa da iklim değişiminin müzecilik çalışmalarına etkisini kapsamlı biçimde ele alan bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, birbirleri ve toplum üzerinde etkisi olan bu konular, ortak bir bağlam oluşturularak bu çalışma kapsamında incelenmiştir. Bu incelemenin amacı ise hayati öneme sahip iklim değişimi konusunun müzeler üzerindeki etkisini ve bu etkinin müzeler aracılığıyla nasıl aktarılabileceğini ortaya koymaktır. Tüm bu incelemeler sonucunda, her bir bölümde toplumu derinden etkileyen iklim değişimi konusunun müzecilik çalışmalarıyla nasıl zincirleme bir bağlantı içinde olduğu ortaya koyulmuştur. Toplumun güven duyduğu kurumlar arasında yer alan müzeler, bu konunun bilimsel bir zeminde topluma aktarılmasında ne kadar önemli bir rol oynadığını bir kez daha göstermektedir. Bu durum, konunun iki farklı açıdan incelenmesine zemin hazırlamıştır: Birincisi, ikinci bölümde incelenen dünya genelindeki iklim müzeleri ve doğrudan iklim değişimi ile ilgili 12 müzedir. İncelenen müzeler; 8° Doğu Bremerhaven İklim Evi (Klimahaus Bremerhaven 8°Ost), Jokey Kulübü İklim Değişimi Müzesi (Jockey Club Museum Of Climate Change - MoCC), Yarının Müzesi (Museum of Tomorrow - Museu do Amanhã), İklim Müzesi (The Climate Museum), İngiltere İklim Müzesi (Climate Museum UK - CMUK), Su Müzesi (Museum of Water), İklim Evi (Klimahuset), İklim Müzesi (Müze Gazhane), Houston İklim Adaleti Müzesi (Houston Climate Justice Museum - HCJM), İklim Umudu Müzesi (Museum of Climate Hope - MoCH), Halkın İklim Adaleti Müzesi (People's Museum of Climate Justice), İklim Eylemi Müzesi'dir (Climate Action Museum - CAM). İkincisi ise üçüncü bölümde incelenen, iklim müzesi veya doğrudan iklim değişimi ile ilgili olmayan müzelerin bu konudaki çalışmalarını ve iklim değişiminin bu müzelere olan etkilerini kapsamaktadır. Bu etkiler, iklim değişiminin stratejik planlamaya, müze mağazalarına ve müze eğitim planlamalarına ve koleksiyon korumaya etkilerinin yanı sıra koleksiyonlarını müze aracılığıyla iklim değişikliğini anlatmak için uygun temalarda kullanma, müzelerde gerçekleştirilen iklim protestoları ve müzeleri geleceğe hazırlamak için oluşumlar olarak 7 farklı boyutta incelenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmayla iklim değişiminin müzecilik çalışmalarına olan etkileri araştırılmış ve elde edilen sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Although significant studies on various topics related to climate and museums exist in the literature, no research has been identified that comprehensively addresses the impact of climate change on museum practices. Therefore, these subjects, which influence each other and society, have been examined within a shared context in this study. The aim of this examination is to reveal the impact of the critically important issue of climate change on museums and how this impact can be conveyed through museums. As a result of these examinations, it has been demonstrated in each section how the issue of climate change, which profoundly affects society, is intricately interconnected with museum practices. Museums, as institutions trusted by society, once again highlight their crucial role in communicating this issue to the public on a scientific basis. This finding has paved the way for examining the subject from two distinct perspectives: first, the climate museums around the world and the 12 museums directly related to climate change, analyzed in the second chapter. The museums examined are as follows: Klimahaus Bremerhaven 8°Ost, Jockey Club Museum of Climate Change (MoCC), Museum of Tomorrow (Museu do Amanhã), The Climate Museum, Climate Museum UK (CMUK), Museum of Water, Klimahuset, Climate Museum (Müze Gazhane), Houston Climate Justice Museum (HCJM), Museum of Climate Hope (MoCH), People's Museum of Climate Justice, and the Climate Action Museum (CAM). The second perspective, examined in the third chapter, focuses on the efforts of museums that are not climate museums or directly related to climate change, as well as the impacts of climate change on these institutions. These impacts have been analyzed across seven dimensions: the effects of climate change on strategic planning, museum shops, museum education planning, and collection preservation; the use of collections to convey themes related to climate change; climate protests held in museums; and initiatives aimed at preparing museums for the future. In conclusion, this study has explored the impacts of climate change on museum practices, and the findings have been presented accordingly.