Yabancı dil benliğinin yordayıcıları olarak, başarı, öğrenilmiş çaresizlik ve kaygı
Achievement, learned helplessness, and anxiety as the predictors of foreign language self
  1. Tez No: 927964
  2. Yazar: FERDA TOKÇALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜRLEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil kaygısı, öğrenilmiş çaresizlik, akademik başarı, yabancı dil benlikleri, üniversite hazırlık sınıfı öğrencileri, Foreign language anxiety, learned helplessness, academic success, foreign language self, university preparatory class students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
2023-2024 eğitim öğretim döneminde Ankara ilinde eğitim gören üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin başarı, öğrenilmiş çaresizlik, kaygı ve yabancı dil benliği arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlayan bu çalışma, yapısal eşitlik modeli kullanarak bu değişkenler arasındaki yordayıcı ilişkileri ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Araştırmanın örneklemi, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde aktif olarak hazırlık sınıfında öğrenci olan öğrencilerden oluşmuştur. URAP (University Ranking by Academic Performance) 2023 verilerine göre Ankara'da hazırlık eğitimi veren on altüniversiteden altı tanesi seçkisiz örneklem kullanılarak seçilmiş ve toplamda 1015 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Veri öğrenilmiş çaresizlik, kaygı ve yabancı dil yabancı dil benliğini ölçen sorulardan oluşan bir ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, İngilizce öğreniminde başarı, öğrenilmiş çaresizlik ve kaygının yabancı dil benlik algısı üzerinde önemli etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Öğrenilmiş çaresizlik, öğrencilerin ideal benlik algısını negatif yönde ve anlamlı olarak etkilerken, kaygı ise zorunlu benlik algısını negatif yönde artırmaktadır. Başarı düzeyinin artması, ideal benlik algısını güçlendirmektedir, ancak kaygının zorunlu benlik algısı üzerinde pozitif yönde bir etkisi vardır. Başarısız öğrenci grubunda, başarı ile benlik algısı arasındaki ilişkilerin zayıfladığı ve anlamlı etkilerin ortadan kalktığı gözlemlenmiştir. Çoklu grup yapısal eşitlik modeli ile yapılan incelemeler sonucunda, başarılı ve başarısız öğrenci grupları arasında bu değişkenlerin farklı şekilde etkileşim içinde olduğu ortaya çıkmıştır. Başarısız öğrenci grubunda, öğrenilmiş çaresizlik ve yabancı dil kaygısının başarı üzerindeki etkisi daha belirgin bulunmuştur. Bu araştırma, üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil benlikleri üzerinde duyuşsal faktörlerin kritik bir rol oynadığını gözler önüne sermektedir. Elde edilen bulgular, yabancı dil öğretiminde duyuşşal faktörlerin de göz önüne alınmasının önemli bir strateji olacağını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, conducted during the 2023-2024 academic year, aims to investigate the relationships among achievement, learned helplessness, anxiety, and foreign language self in university preparatory class students in Ankara. The study sample group consisted of students actively enrolled in preparatory classes in Ankara during the 2023-2024 academic year. Based on URAP (University Ranking by Academic Performance) 2023 data, six out of sixteen universities offering preparatory education in Ankara were selected using random sampling, and a total of 1,015 students were included in the study. Data were collected through a scale comprising questions measuring learned helplessness, anxiety, and foreign language self. The results of the research revealed that success in learning English, learned helplessness, and anxiety have significant impacts on the perception of the foreign language self. Learned helplessness negatively and significantly affects students' perceptions of their ideal self, while anxiety negatively increases the perception of their ought-to self. In the group of unsuccessful students, the relationships between achievement and self-concept were weakened, and significant effects disappeared. Analyses with the multiple-group structural equation model demonstrated that the interaction of these variables differs between successful and unsuccessful students. In the unsuccessful student group, the effects of learned helplessness and foreign language anxiety on achievement were found to be more pronounced. This research highlights the role of affective factors in shaping the foreign language self-concepts of preparatory class students. The findings underscore the importance of considering affective factors as a key strategy in foreign language teaching.