10-12 yaşları arası Bilim ve Sanat Merkez'ine kayıtlı özel yetenekli öğrencilerin duygusal zeka düzeyleri ile ebeveynlerinin duygusal zeka düzeylerinin incelenmesi
The relationship between emotional intelligence levels of gifted students between the ages of 10-12 enrolled in Science and Art Center (BİLSEM) and their parents' emotional intelligence levels
- Tez No: 928063
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Çocuklar, Duygusal Zeka, Ebeveynler, Aile İçi İlişkiler, Specially Talented Children, Emotional İntelligence, Parents, Family Relationships
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada 10-12 yaşları arası Bilim ve Sanat Merkez'ine (BİLSEM) kayıtlı özel yetenekli öğrencilerin duygusal zekâ ile ebeveynlerinin duygusal zekâ düzeylerinin arasındaki ilişki incelenmiştir. Ek olarak özel yetenekli öğrenciler ve ebeveynlerinin duygusal zekâ düzeylerinin aile içi ilişkilerine etkisi de incelenmiştir. Örneklemin belirlenmesinde güç analizi yapılmıştır. Çalışmada 192 ebeveyn ve öğrenciye ulaşılmıştır. Çalışmada öğrencilerin duygusal zekâ düzeylerini değerlendirmek amacıyla Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu kullanılmıştır. Ebeveynlerin duygusal zekâ düzeylerin ölçmek için, Bar-On Duygusal Zekâ Testi (Kısa Formu) kullanılmıştır. Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi ölçmek için Ebeveyn-Çocuk ilişkisi Ölçeği (EÇÖ) kullanılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen bulguları analiz edebilmek amacıyla elde edilen veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Analizler doğrultusunda ebeveynlerin ve öğrencilerin duygusal zekâ düzeylerinin toplam puanı ve duygusal zekâ düzeylerin alt boyutlarına ait puanların yüksek olduğu bulgusu elde edilmiştir. Bu bulgular ebeveynlerin duygusal zekalarının öğrencilerin duygusal zekâları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca ebeveynlerin ve öğrencilerin duygusal zekâ düzeyleri ile ebeveyn-çocuk arasında ilişkilerden elde edilen analiz sonuçlarına göre ebeveynlerin duygusal zekâ toplam puanları ile ebeveyn-çocuk ilişkisi toplam puanları arasında ve olumlu ilişki alt boyutu pozitif ve anlamlı bir korelasyon bulunmaktadır. Bu sonuçlar ebeveynlerin yüksek duygusal zekâ düzeylerinin, çocuklarıyla olan ilişkilerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Yapılan analizler ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the emotional intelligence of specially talented students aged 10-12 and enrolled in the Science and Art Center (BİLSEM) and their parents' emotional intelligence levels was examined. In addition, the effect of the emotional intelligence levels of specially talented students and their parents on their family relationships was also examined. Power analysis was performed to determine the sample. 192 parents and students were reached in the study. In the study, the Bar-On Emotional Quotient Scale Child and Adolescent Form was used to evaluate the students' emotional intelligence levels. The Bar-On Emotional Quotient Test (Short Form) was used to measure the parents' emotional intelligence levels. The Parent-Child Relationship Scale (PCS) was used to measure the relationship between parent and child. Correlational screening model was used in the research. In order to analyze the findings, the data obtained were evaluated on a computer using the IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (SPSS INC., Chicago, IL, USA) statistical program. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to examine the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of the participants. In line with the analysis, it was found that the total score of the emotional intelligence levels of parents and students and the scores of the sub-dimensions of emotional intelligence levels were high. These findings reveal that parents' emotional intelligence has a significant effect on students' emotional intelligence. In addition, according to the analysis results obtained from the emotional intelligence levels of parents and students and parent-child relationships, there is a positive and significant correlation between parents' emotional intelligence total scores and parent-child relationship total scores and the positive relationship sub-dimension. These results show that parents' high emotional intelligence levels positively affect their relationships with their children. The analyzes performed were discussed in the light of the relevant literature. Suggestions were presented in line with the findings obtained.