Milli parklarda yapılan rekreasyon aktivitelerinin sürdürülebilirlik açısından çevresel etkilerinin değerlendirilmesi: Almanya incelemesi
Evaluation of the environmental impacts of recreation activities in national park in terms of sustainability: Germany review
  1. Tez No: 928198
  2. Yazar: RAMAZAN AÇIKDİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİTTİN BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Milli Park, Rekreasyon, Sürdürülebilirlik, Germany, National Park, Recreation, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Milli Parklarda Yapılan Rekreasyon Aktivitelerinin Sürdürülebilirlik Açısından Çevresel Etkilerinin Değerlendirilmesi: Almanya İncelemesi Yoğun çalışma hayatının getirmiş olduğu stres, monotonluk ve doğadan uzak kalma gibi etkenlerden dolayı insanların rekreasyona olan talebi artmaktadır. Bu talebin karşılanmasında, açık alan rekreasyon faaliyetlerinden doğa temelli rekreasyon etkinlikleri önemli ölçüde yer almaktadır. Milli parklar doğal alanlarda yapılan rekreasyon faaliyetlerinin en çok tercih edildiği yerlerden biridir. Bu bağlamda milli parklardaki taşıma kapasitesinin aşılmaması ve rekreasyon aktivitelerinin sürdürülebilir olması gerekmektedir. Bu tez çalışması, Almanya'daki 16 milli park yöneticisi ile yapılan nitel veri toplama yöntemi ile tamamlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması ve yerinde gözlem uygulaması çalışmanın yöntemidir. Araştırma, milli parklarda gerçekleştirilen rekreasyon faaliyetlerinin çevresel etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ana odakları; su, hava, flora, fauna ve kıyı ekosistemlerine olan etkileri kapsamaktadır. Veri toplama süreci, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sistematik gözlemler aracılığıyla yürütülmüştür. Buna ek olarak Almanya Milli park yöneticilerine uygulanan 5'li likert tipi veri toplama aracı kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen nicel veriler SPSS programı kullanılarak f, % ve aritmetik ortalamaları analiz edilmiştir. Bulgular, milli parklarda yapılan rekreasyon faaliyetlerinin özellikle su ve flora üzerindeki etkilerinin belirgin olduğunu göstermiştir. Özellikle su kirliliği ve bitki örtüsüne zarar verme potansiyelleri dikkate değer bulunmuştur. Ayrıca, yöneticilerin çoğunluğunun yüksek eğitim düzeyine sahip olduğu ve bu durumun çevresel yönetim stratejilerini olumlu yönde etkilediği anlaşılmıştır. Çalışma aynı zamanda, milli parkların korunmasına yönelik stratejik planlamalar yapılmasında yöneticilerin deneyimlerinin ve gözlemlerinin önemli bir kaynak olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluatıon of the Environmental Impacts of Recreation Activities in National Park in Terms Of Sustainability: Germany Review People's demand for recreation is increasing due to factors such as stress, monotony and staying away from nature brought about by busy working life. In meeting this demand, nature-based recreation activities from outdoor recreation activities take an important place. National parks are one of the most preferred places for recreation activities in natural areas. In this context, the carrying capacity in national parks should not be exceeded and recreation activities should be sustainable. This thesis study was completed with the qualitative data collection method conducted with 16 national park managers in Germany. The method of the study is action research and on-site observation application from qualitative research methods. The research aims to evaluate the environmental impacts of recreational activities carried out in national parks. The main focuses of the study include the impacts on water, air, flora, fauna and coastal ecosystems. The data collection process was carried out through semi-structured interviews and systematic observations. In addition, a 5-point Likert-type data collection tool applied to national park managers in Germany was used. The quantitative data obtained from the participants were analyzed using SPSS program using f, % and arithmetic means. The findings showed that the impacts of recreational activities in national parks are particularly significant on water and flora. In particular, the potential for water pollution and damage to vegetation was found to be significant. It was also found that the majority of managers had a high level of education, which positively influenced their environmental management strategies. The study also emphasizes that the experiences and observations of managers are an important resource for strategic planning for the conservation of national parks.