Ankara ili kesimhanelerinden toplanan Musca domestica popülasyonlarında bazı insektisitlere karşı direnç durumunun incelenmesi
Determination of insecticide resistance status of Musca domestica population collected from slaughterhouses in ankara
  1. Tez No: 928243
  2. Yazar: NESLİHAN AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bendiokarb, Fipronil, İnsektisit Direnci, Musca domestica, Piretroidler, Bendiocarb, Fipronil, Insecticide Resistance, Musca domestica, Pyrethroids
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ankara İli Kesimhanelerinden Toplanan Musca domestica Popülasyonlarında Bazı İnsektisitlere Karşı Direnç Durumunun İncelenmesi Dünyada ve Türkiye'de halk sağlığını tehdit eden en önemli artropodlardan biri olan Musca domestica, yerleşim bölgelerindeki bütün sineklerin %90'ını oluşturur. İnsanlarla ortak yaşam alanlarına sahip olmalarından dolayı sayılarının kontrol altında tutulması oldukça önem arz eder. Halk sağlığı için oluşturduğu tehdit göz önüne alındığında, tüm dünyada mücadelesi için de çok büyük çaba harcanır. Mücadelede larva ve erişkin sinek formları hedef alınarak, mekanik, biyolojik, fiziksel ve kimyasal yöntemler oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Kimyasal yöntemler içerisinde de özellikle piretroidler, organofosfatlar, karbamatlar, neonikotinoidler, sipinosinler, piriproksifen, benzoilüre, kromazin, indoksakarb, diamide ve fenilpirazol bileşikleri tercih edilir. Gerçekleştirilen bu çalışma ile Ankara ilindeki kesimhanelerden toplanan M. domestica popülasyonlarında, hedef etki yeri voltaj duyarlı sodyum kanalları olan Permetrin (Tip 1 piretroid) ve Deltametrin (Tip 2 piretroid); hedef etki yeri asetilkolinesteraz enzimi olan Bendiokarb ile hedef etki yeri GABA reseptörleri olan Fipronil'e karşı gelişen direnç profilinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Ankara ilinde bulunan 13 kesimhaneden M. domestica popülasyonları ölü ve canlı olarak toplanmış, belirtilen insektisitler için LC50 ve LC90 değerlerinin tespit edilmiş, hedef etki yerlerinin ilgili primerler ile çoğaltılarak, gen dizilimindeki mutasyonlar yönünden taranması ve tespit edilen mutasyonların toksisite testleri ile değerlendirilmesi yapılmıştır. Canlı toplanan popülasyonlarla yapılan toksisite testlerinde permetrin, deltametrin ve bendiokarb etken maddesine karşı oldukça yüksek LC50 değerleri tespit edilmiştir. Hem toksisite testlerinin yapıldığı popülasyonlarda hem de diğer popülasyonlarda bu yüksek toksisite değerlerini açıklayacak hedef bölge mutasyonları tespit edilmiştir. Bunlar voltaj kapılı sodyum kanallarında L1014F/H ve T929I, ace gen bölgesinde ise V260L, G342A/V ve F407Y olarak kaydedilmiştir. Bu nedenle, piretroid ve organik fosforlu pestisit grubu ilaçların ilgili bölgelerde sınırlandırılması, tespit edilen düşük fipronil LC50 değerleri ise M. domestica mücadelesinde bu etken maddenin iyi bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Determination Of Insecticide Resistance Status Of Musca domestica Population Collected From Slaughterhouses In Ankara Musca domestica, which is one of the most important arthropods threatening public health in the world and in Turkey, constitutes 90% of all flies in residential areas. Due to have common habitat, it is very important to keep their numbers under control. Considering the threat it poses to public health, great efforts are being made to combat it all over the world. Pyrethroids, organophosphates, carbamates, neonicotinoids, cypinosins, pyriproxyfen, benzoylurea, chromazine, indoxacarb, diamide and phenylpyrazole compounds are among the insecticides used to control houseflies. In this study is aimed to determine Permethrin (Type 1 pyrethroid) with target site of voltage sensitive sodium channels, Deltamethrin (Type 2 pyrethroid), Bendiocarb with target site of acetylcholinesterase, Fipronil with target site of GABA receptors, resistance status of Musca domestica population collected from slaughterhouses in Ankara. Mechanical, biological, physical and basic chemical methods are widely used by targeting larvae and adult fly forms. For this purpose; M. domestica populations were collected dead and alive from 13 slaughterhouses in Ankara province, LC50 and LC90 values were determined for the specified insecticides, the target sites of action were amplified with the relevant primers, screened for mutations in the gene sequence and the detected mutations were evaluated by toxicity tests. In toxicity tests conducted on live collected populations, exceedingly high LC50 values were observed for permethrin, deltamethrin and bendiocarb. Target site mutations were identified in both the populations in which toxicity tests were performed and in other populations to explain these high toxicity values. These were L1014F/H and T929I in voltage-gated sodium channels and V260L, G342A/V and F407Y in the ace gene region. Therefore, the low LC50 values of fipronil indicate that this active ingredient may be a suitable alternative for the control of M. domestica.