The role of global governance in promoting international security: A critical analysis of NATO
Uluslararası güvenliği teşvikte küresel yönetişimin rolü: NATO'nun eleştirel bir analizi
  1. Tez No: 928347
  2. Yazar: AYÇA PAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Uluslararası Güvenlik, Stratejik Öncelikler, Diplomasi, Hibrit Savaş, NATO, International Security, Strategic Priorities, Diplomacy, Hybrid Warfare
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Küresel yönetişim, günümüzün birbirine bağlı dünyasında uluslararası güvenliği teşvik etmede kritik bir rol oynamaktadır. Bu tez, küresel yönetişimdeki önemli bir aktör olan NATO'nun uluslararası güvenliği teşvik edici rolünü eleştirel bir şekilde analiz etmektedir. Tez, NATO'nun oluşum ve evriminin tarihsel ve teorik bağlamını, Soğuk Savaş döneminde uluslararası güvenliğin sağlanmasındaki rolünü ve terörizm, siber tehditler ve kitle imha silahlarının yayılması gibi yeni güvenlik tehditlerine verdiği yanıtları değerlendirmektedir. Ayrıca, tez, NATO'nun değişen küresel güvenlik tehditlerine uyum sağlama konusundaki zorluklarını, stratejik önceliklerdeki değişiklikleri ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası güçlenme ve genişlemeyi, stratejik kavramlardaki değişiklikleri incelemektedir. Tez, NATO'nun Avrupa ve ötesinde istikrarı korumada başarılı olduğunu öne sürerken, yük paylaşımı, genişleme ve diğer uluslararası kuruluşlarla iş birliği gibi konularla ilgili devam eden tartışmalara da değinmektedir.
Özet (Çeviri)
Global governance plays a critical role in promoting international security in today's interconnected world. This thesis provides a critical analysis of the role of NATO, a key actor in global governance, in promoting international security. The thesis evaluates the historical and theoretical context of NATO's formation and evolution, its role in maintaining international security during the Cold War, and its response to new security challenges such as terrorism, cyber threats, and the proliferation of weapons of mass destruction. The thesis also examines the challenges NATO faces in adapting to changing global security threats, including changing strategic priorities, and Strengthening and Expansion After the Russia- Ukraine War: Changes in Strategic Concepts. The thesis argues that while NATO has been successful in maintaining stability in Europe and beyond, there are ongoing debates about its effectiveness, including issues related to burden-sharing, expansion, and cooperation with other international organizations.