5.sınıf öğrencilerinin beceri temelli problem çözme performanslarının, problem çözmede yaptıkları hata türlerinin ve hata yapma nedenlerinin belirlenmesi
Determination of 5th grade students' skill-based problem solving performances, types of errors they make in problem solving and reasons for making errors
  1. Tez No: 928663
  2. Yazar: MEHMET MÜJDAT BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri temelli problem, yeni nesil problem, problem çözme, problem çözme becerisi, Skill-based problem, new generation problem, problem solving, problem solving skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul 5.sınıf öğrencilerinin doğal sayılarla dört işlem yapmayı gerektiren beceri temelli problem çözme performanslarını, problem çözme performanslarını etkileyen değişkenleri, problem çözmede yaptıkları hata türlerini ve bu hataların neden kaynaklandığını belirlemektir. Çalışmada karma araştırma yöntemi içerisinde yer alan açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi Hatay ilinin merkezinde, bir ilçesinde ve bir köyünde bulunan devlet ortaokullarında okumakta olan 56 erkek ve 55 kız olmak üzere toplam 111 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak 8 sorudan oluşan Öğrenci Tanıma Formu, 10 problemden oluşan Beceri Temelli Problemler Başarı Testi ve 6 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Öğrencilerin Beceri Temelli Problemler Başarı Testi'nde yer alan problemlere verdikleri cevaplar“Beceri Temelli Problem Çözme Dereceli Puanlama Anahtarı”ile değerlendirilerek öğrencilerin başarı puanları oluşturulmuştur. Oluşturulan başarı puanları SPSS 26.0 paket programına aktarılarak t-testi, Anova, Kruskal-Wallis-H testi ve çoklu karşılaştırma analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda beşinci sınıf öğrencilerinin beceri temelli problem çözme performanslarının oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin beceri temelli problem çözme performanslarının cinsiyet, okulun bulunduğu yerleşim yeri ve bir günde okunan kitap sayfa sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği; teknolojik aletleri ders çalışma amacı dışında günlük kullanım süresi değişkenine göre ise anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin problemlerde yaptıkları çözümler beceri temelli problemlerde yapılan hata türlerini belirlemek amacıyla Polya (1997)'nın problem çözme basamaklarından yararlanılarak incelenmiştir. Öğrencilerin beceri temelli problemlerde yaptıkları hataların neden kaynaklandığını tespit etmek amacıyla ise belirlenen hata türlerini yapan 20 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda beceri temelli problemlerde yapılan hataların; görsele odaklanma, problemde verilen bilgileri eksik kullanma, dikkatsizlik yaşama ve problemi anlamamadan dolayı kaynaklandığı tespit edilmiştir. Problemlerde yapılan hataların en büyük nedeninin problemi anlamama olduğu belirlenmiştir. Çalışmada problemi hiç anlamayan öğrencilerin problemi çözebilmek için uygun bir çözüm yolu oluşturamadıkları, problemi yanlış veya kısmen doğru anlayan öğrencilerin ise yanlış veya kısmen doğru bir çözüm yolu kullanarak hatalı bir sonuca ulaştıkları belirlenmiştir. Problemi doğru anlayan bazı öğrencilerin kısmen doğru veya yanlış bir çözüm yolu oluşturmalarından dolayı, problemi doğru anlayıp doğru bir çözüm yolu oluşturan öğrencilerin bazılarının ise kısmen doğru veya yanlış işlemler yapmalarından dolayı hatalı sonuçlara ulaştıkları görülmüştür. Problemi doğru bir şekilde çözebilen öğrencilerin ise anlama, çözüm yolu belirleme, işlem yapma sonucu bulma aşamalarının hepsini doğru ve eksiksiz bir şekilde yaptıkları görülmüştür. Ayrıca bu öğrencilerin problemi tam olarak doğru anladıkları, problemde verilen görselleri ve tüm bilgileri birbirleriyle ilişkilendirerek kullandıkları ve işlemlerini daha dikkatli bir şekilde yapmaları sayesinde problemin doğru sonucuna ulaştıkları belirlenmiştir. Dolayısıyla problemi doğru anlamak, problemin sonucunu doğru bulabilmek için gerekli ve en önemli adımdır ama tek başına yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to ascertain the skill-based problem-solving performances of 5th grade middle school students requiring four operations with natural numbers, the variables affecting their problem-solving performances, the types of errors they make in problem-solving, and the reasons for these errors. An explanatory sequential design within the mixed research method was utilized in the study. The study's sample comprised 111 students (56 boys and 55 girls) enrolled in public secondary schools in the center, one district, and one village of Hatay province. The data collection instruments employed included the Student Identification Form, comprising eight questions, the Skill-Based Problems Achievement Test, encompassing ten problems, and a semi-structured interview comprising six questions. The students' responses to the problems in the Skill-Based Problem Solving Achievement Test were evaluated using the“Skill-Based Problem Solving Rubric,”and the students' achievement scores were created. The achievement scores were transferred to the SPSS 26.0 package program, and t-test, Anova, Kruskal-Wallis-H test, and multiple comparison analyses were performed. The analyses yielded the conclusion that the skill-based problem-solving performance of fifth grade students was quite low. The investigation revealed that there were no substantial differences in students' skill-based problem-solving performances according to gender, school location, or the number of pages read per day. However, a significant disparity emerged when considering the daily use of technological devices for purposes other than academic pursuits. A subsequent analysis of the students' problem-solving solutions was conducted by employing Polya's (1997) problem-solving framework to identify the types of errors made in skill-based problems. To ascertain the underlying causes of these errors, semi-structured interviews were conducted with 20 students who had committed the identified error types. The analysis of these interviews revealed that the errors were primarily attributable to three factors: visual focus during problem-solving, incomplete utilization of problem-solving information, and inattention and misunderstanding of the problem. The study concluded that the predominant cause of these errors stemmed from a lack of comprehension of the problem. It was observed that students who lacked understanding of the problem were unable to formulate a suitable solution, while those who had partial or incorrect understanding of the problem arrived at erroneous results by employing incorrect or partially correct solutions. It was observed that some students who correctly understood the problem obtained erroneous results because they created a partially correct or incorrect solution path. In contrast, some students who correctly understood the problem and created a correct solution path obtained erroneous results because they performed partially correct or incorrect operations. It was further observed that students who correctly solved the problem performed all the steps of understanding, determining the solution path, performing operations, and finding the result correctly and completely. It was determined that these students demonstrated a comprehensive understanding of the problem, effectively utilized the provided visuals and information, and achieved the correct result through meticulous execution of their operations. Consequently, while a thorough understanding of the problem is paramount to identifying the correct solution, it is insufficient on its own.