Implicit wayfinding techniques in video games
Video oyunlarında dolaylı olarak belirtilen yol bulma teknikleri
- Tez No: 928671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAKIR AKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yön Bulma, Dolaylı Yol Göstericiler, Seviye Tasarımı, Oyuncu Dolaşımı, Oyuncu Deneyimi, Wayfinding, Implicit Cues, Level Design, Player Navigation, Player Experience
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
3 boyutlu oyun evrenlerinde yön bulma, seviye tasarımının önemli bir parçasıdır. Bu çalışma, beş örtük yön bulma ipucunun - yükseklik farkı, yer işaretleri, gizem, çevresel objelerle yaratılan yoğunluk ve aydınlatma - oyuncuların nasıl gezindikleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Oyuncuların tepkilerini gözlemlemek için deneysel bir oyun tasarlanmış ve tercihleri ortaya koymak için tüm hareketler kaydedilmiştir. Oyuncuların motivasyonlarını keşfetmek için anketler ve röportajlar yapılmıştır. Sonuçlar, gizem ve yükseklik farklılıkları gibi ipuçlarının belirli oyuncu gruplarına hitap ettiğini, aydınlatma ve yer işaretlerinin ise evrensel olarak etkili olduğunu göstermektedir. Bu araştırma, seviye tasarımcılarına cinsiyet, platform tercihi ve oyun oynama sıklığı gibi demografik özellikleri analiz ederek daha sürükleyici oyun ortamları yaratmaları için pratik bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Wayfinding, especially in immersive 3D game worlds, is an important part of level design. This study examines the impact of five implicit wayfinding cues - elevation difference, landmarks, mystery, density, and lighting - on how players navigate. An empirical game was designed to observe players' responses, and all movements were recorded to determine preferences. Surveys and interviews were used to explore players' motivations. Results show that cues such as mystery and elevation differences appeal to specific groups of players, while lighting and landmarks are universally effective. This research provides practical insights for level designers to create more immersive game environments by analyzing demographics such as gender, platform preference, and frequency of play.