Ankara'da beş yıldızlı konaklama işletmelerinde örgütsel bağlılık ile işgören performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik ampirik bir araştırma
- Tez No: 92881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Hizmetlerin Özellikleri, İşgören Performansı, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Bağlılık Anketi, Lodging Operations, Characteristics of Services, Employee Performance, Organizational Commitment, Organizational Commitment Questionnaire
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Mal üreten işletmeler gibi, hizmet üreten işletmeler de, tüketici istek ve ihtiyaçlarını tatmin edebilmek amacıyla, birtakım uygulamalara başvurmaktadırlar. Bu uygulamalar hizmet işletmeleri açısından irdelendiğinde, hizmetlerin soyut olma, eşzamanlılık, heterojen olma ve kolay heba olabilirlik özelliklerinden kaynaklanan sorunlara alternatif çözüm önerileri üretilmeye çalışılmaktadır. Turizm sektöründe faaliyet gösteren otel işletmeleri de, yukarıda ifade edilen alternatif çözüm önerileri kapsamında, bir yandan mevcut çalışan yönetici ve işgörenlerin iş performanslarına, diğer yandan da, bu yönetici ve işgörenlerin örgütsel bağlılık düzeylerine önem vermeye çaba sarfetmektedirler. Bu bilgilerin ışığında, çalışma, Ankara'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerindeki işgörenlerin iş performansları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında bir ilişkinin varlığının ampirik olarak değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, toplam 251 işgören üzerinde, örgütsel davranış literatüründe yaygın bir kullanım alanı olan örgütsel Bağlılık Anketi" uygulanmıştır. Söz konusu ölçekten anlamlı sonuçlar çıkarabilmek ve literatüre katkı yapabilmek amacıyla, ölçeğin güvenilirlik ve geçerlilik boyutları dikkate alınmıştır. Diğer taraftan, işgören performansı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek için, Pearson korelasyonuna başvurulmuş ve temel olarak iki değişken arasında 0.01 anlamlılık düzeyinde yüksek kabul edilebilecek bir 0.64 korelasyon katsayısına ulaşılmıştır. Genel olarak, bu çalışma, otel işletmelerinde faaliyet gösteren işgörenlerin yüksek performans düzeylerinin, aynı zamanda yüksek örgütsel bağlılık düzeylerine işaret ettiğini göstermektedir. Ancak, unutulmaması gereken önemli bir nokta da, bu işgörenlerin, toplumun beğenisi doğrultusunda anketleri cevaplandırmış olabilecekleridir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The service firms, like manufacturing firms, take into account some implications in order to be able to satisfy the needs and wants of the consumers. When these implications are considered from the perspectives of service firms, suggestions for alternative solutions are tried to be put forward for the problems being created by the intangibility, inseparability, heterogeneity, and perishability features of services. The lodging operations in the tourism industry also try to pay attention to both manager and employee performances and organizational commitment in the context of the alternative solutions stated above. In the light of this information, the study aims to make an empirical assessment on the existence of relationship between employee performance and employee organizational commitment in the five-star hotels in Ankara. The Organizational Commitment Questionnaire, which is used widely in organizational behavior literature, has been conducted with employees amounting to 251 The reliability and validity dimensions of the scale were taken into consideration so as to be capable of obtaining reasonable results and making contribution to literature. On the other hand, Pearson correlation was applied for the purpose of finding out the relationship between employee performance and employee organizational commitment, and a high score of 0.64 correlation coefficient at the 0.01 significance level was found between these two variables. in general, this study reveals the linear relationship between high employee performance and high employee organizational commitment in the five-star hotels. But, it is to be kept in mind that the employees might have had social desirability effect on the scale.