Uluslararası hukukta karşı önlemler
Countermeasures in international law
  1. Tez No: 928829
  2. Yazar: AYLA KAYA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL SİBEL SAFİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşı Önlemler, Self-help, Zorlama Yolları, Yaptırım, Uluslararası Haksız Fiil, Countermeasures, Self-help, Means of Coercion, Sanctions, International Wrongful Act
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Uluslararası hukukta, hukuk kurallarının uygulanmasını ve bu kurallara zorla uyulmasını sağlayacak bir yürütme organı bulunmamaktadır. Bu işlevler bizzat devletler tarafından çeşitli zorlama yolları kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu zorlama yollardan biri olan karşı önlemler, haksız fiilden zarar gören devletin, haksız fiilden sorumlu devleti uluslararası hukuka uygun davranmaya yöneltmek için aldığı farklı türdeki bir dizi tedbirden oluşmaktadır. Karşı önlemler, kural olarak yalnızca zarar gören devlet tarafından hakız fiilden sorumlu devlet yönelik alınmaktadır. Ancak devletler arasındaki ilişkilerin giderek daha karmaşık hale geldiği günümüz uluslararası toplumunda, haksız fiillerin artık yalnızca doğrudan yöneldiği devletin haklarının ihlaliyle sınırlı kaldığı düşünülmemelidir. Bu çerçevede, ihlalden doğrudan zarar görmeyen devletlerin de sorumlu devlete karşı hukuka uygun önlemler almasına izin verilmektedir. Karşı önlemler rejimi Uluslararası Hukuk Komisyonu'nca kabul edilen 2001 tarihli Devletlerin Uluslararası Haksız Fiillerinden Doğan Sorumluluğuna İlişkin Taslak Metin ile 2011 tarihli Uluslararası Örgütlerin Sorumluluğuna İlişkin Taslak Metin'de düzenlenmiştir. Her iki Metin uyarınca karşı önlemlerin hukuka uygun olması için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, bu çalışma, uluslararası örgütlere yönelik alınan karşı önlemlere ilişkin uygulama henüz yeterince gelişmediğinden devletlere yönelik alınan karşı önlemler rejimine odaklanmaktadır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde karşı önlemlerin tanımı, diğer self-help yollarından farkı ve uluslararası sorumluluk ile ilişkisi ortaya koyulmuş; ikinci bölümde, karşı önlemler rejimine ilişkin yasal çerçeve detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, uluslararası uygulamadan çeşitli örnekler verilerek, uluslararası toplumun tamamına yönelik yükümlülüklerin ihlaline karşılık olarak zarar gören devlet dışındaki devletlerin aldığı önlemlerin hukuki nitelikleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In international law, there is no enforcing body to implement the rules of law and enforce their compliance; these functions are performed by the states themselves through various means of coercion. Countermeasures, one of these means, consist of a series of different measures that the injured state can take to induce the state responsible for the wrongful act to act in accordance with international law. As a rule, countermeasures are taken by the injured state only against the state responsible for the wrongful act. However, in contemporary international community, where relations between states are becoming increasingly complex, wrongful acts are no longer considered to be limited to breaches of the rights of the state to which they are directly addressed. Within this new framework, states that are only indirectly injured by the breach are currently also allowed to take lawful measures against the responsible state. The regime of countermeasures is set out in the 2001 Draft Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts and the 2011 Draft Articles on the Responsibility of International Organizations, both adopted by the International Law Commission. Under both Texts, a number of conditions must be fulfilled for countermeasures to be lawful. However, this study specifically focuses on the regime of countermeasures against states rather than those against international organisations, which are not yet sufficiently developed. The study consists of three main parts. The first presents the concept of countermeasures, its difference from other means of self-help and its relation with international liability; the second is a detailed analysis of the legal framework regarding the countermeasures regime. In the third part, there is a discussion of the legal characteristics of the measures taken by non-injured states in response to the breaches of obligations towards the international community as a whole, illustrated with various examples from international practice.