Baklagil nodüllerinden izole edilen bakterilerin bazı fungal bitki patojenlerine karşı antagonistik aktiveleri
Antagonistic activity of bacteria isolated from legume nodules against some fungal plant pathogens
  1. Tez No: 928872
  2. Yazar: AHMET ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ GÜLER GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Ziraat, Biology, Microbiology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biological control, Lens culunaris, germination, Bacillus sp, endophytic bacteria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, bezelye, mercimek ve nohut kök nodüllerinden izolasyon yapılmıştır. 80 bakteri izole edilmiş bunlardan etkili olan 20 tanesi diğer çalışmalar için seçilmiştir. Bakterilerin morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal analizleri yapılark bakterilerin tanımlaması yapılmıştır. Mercimekten ((Lens culinaris M.) izole edilen RM1 izolatının Stenotrophomonas sp., RM2 izolatı ve RM3 izolatının Bacillus megaterium; bezelyeden ((Pisum sativum L.) izole edilen B3P9 izolatının Stenotrophomonas sp., olduğu ve RB30 izolatının Bacillus megaterium, nohuttan (Cicer arietinum L.) izole edilen RN2 izolatının Paenibacillus polymaxa ve RN5 izolatının Bacillus mojavensis olduğu Maldi-tof cihazı ile tür tanımları yapılmıştır. İzolatların %65'i %10'luk tuza toleranslılık göstermiştir. Enzim aktivitesinde fosfatazda RM6, RN3, RB24, RB26 ve RB29 izolatları pozitif sonuç vermiştir. Arjinin dehidrolaz testinde %40'ı, levan testine %30'u pozitif sonuç vermiştir. İzolatlar Fusarium pseudograminearum'a karşı RN2 izolatı % 80.91 ve Neoscytalidium dimidiatum'a karşı %97.62 inhibisyon oranıyla en etkili antagonistik aktivite göstermişlerdir. İzolatlardan RN2 mercimek tohumuna inokulasyonu sonucu negatif kontrole kıyasla çimlenme hızını %33, çimlenme gücünü %42.7 ve kök uzunluğunu %123 ve koleoptil uzunluğunu %91.62 arttırmıştır. Fusarium pseudograminearum+RN2 inokulasyonunda çimlenme hızını %75.3, çimlenme gücünü %49.8, kök uzununluğunu %122 ve koleoptil uzunluğunu %65 arttırmıştır. Neoscytalidium dimidiatum+RN2 uygulamasında kontrole göre inokulasyonunda çimlenme hızını %76.1, çimlenme gücünü %84.9, kök uzununluğunu %55 ve koleoptil uzunluğunu %131.3 arttırmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, Paenibacillus polymaxa (RN2) izolatının hem bitki gelişimini teşvik etmede hem de hastalıklara karşı etkili olduğu için in vivo çalışmalar yapıldıktan sonra önerilebilinecektir. Anahtar kelime: Biyolojik kontrol, Lens culunaris, çimlenme, Bacillus sp., endofitik bakteri
Özet (Çeviri)
In this study, isolations were made from root nodules of pea, lentil and chickpea. 80 bacteria were isolated and 20 of them were selected for further studies. Bacteria were identified by morphological, physiological and biochemical analyses. RM1 isolate isolated from lentil (Lens culinaris M.) was Stenotrophomonas sp., RM2 isolate and RM3 isolate were Bacillus megaterium; B3P9 isolate isolated from pea (Pisum sativum L.) was Stenotrophomonas sp., RB30 isolate was Bacillus megaterium, RN2 isolate isolated from chickpea (Cicer arietinum L.) was Paenibacillus polymaxa and RN5 isolate was Bacillus mojavensis. Species identifications were made using Maldi-tof device. 65% of the isolates showed tolerance to 10% salt. In enzyme activity, phosphatase, RM6, RN3, RB24, RB26 and RB29 isolates gave positive results. In arginine dehydrolase test 40% and in levan test 30% were positive. Isolates showed the most effective antagonistic activity against Fusarium pseudograminearum with 80.91% and against Neoscytalidium dimidiatum with 97.62% inhibition rate. As a result of inoculation of RN2 isolates to lentil seeds, germination rate was increased by 33%, germination power by 42.7%, root length by 123% and coleoptile length by 91.62% compared to negative control. Fusarium pseudograminearum+RN2 inoculation increased germination rate by 75.3%, germination power by 49.8%, root length by 122% and coleoptile length by 65%. In Neoscytalidium dimidiatum+RN2 application, germination rate increased by 76.1%, germination power by 84.9%, root length by 55% and coleoptile length by 131.3% compared to control. As a result, this study can be recommended after in vivo studies are conducted because Paenibacillus polymaxa (RN2) isolate is effective both in promoting plant growth and against diseases.