An investigation of instrumental and integrative motivation for English language learning among EFL preparatory school students in Turkey
Türkiye'deki İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinde İngilizce dil öğrenimine yönelik araçsal ve bütünleştirici motivasyonun incelenmesi
  1. Tez No: 929026
  2. Yazar: SEVDA ELİTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: motivasyon, araçsal, bütünleştirici, hazırlık okulu, yabancı dil öğrencileri, motivation, instrumental, integrative, preparatory school, EFL student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Süregelen çalışma Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce dil öğrenimine yönelik motivasyon seviyelerinin ve İngilizce öğrenmeye yönelik bütünsel veya araçsal olarak motive olup olmadıklarının incelenmesini amaçlamıştır. Çalışma ayrıca, bu öğrencilerin cinsiyet, seviye ve uyruğa göre İngilizce öğrenmedeki motivasyon farklılıklarını incelemeyi amaçlamıştır. Katılımcılar Türkiye'de hazırlık sınıflarında okuyan 113 Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerden oluşmaktadır. Veriler,“Attitude, Motivation Test Battery”anketini kullanılarak toplanmıştır; bu anket“kesinlikle katılıyorum ve katılmıyorum”arasında olan 5 puanlı Likert ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Nicel araştırma olarak bu çalışma sonuçları analiz etmek için SPSS 26.0 yazılımını kullanmıştır. Çalışmanın sonuçları, öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyonlarının yüksek olduğunu ve ingilizce öğrenmek için bütünsel motivasyondan ziyade araçsal motivasyona sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca, Türk olan öğrencilerin ingilizce öğrenmeye karşı motivasyonları, Türk olmayan öğrencilere göre fazla olduğu görülmüştür. Ek olarak Kadın ve Erkek öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyonları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark saptanmamıştır. Son olarak A1, A2 ve B1 öğrencilerinin İngilizce öğrenme yönünden motivasyon seviyeleri arasında önemli bir fark yoktur. Bu çalışmanın sonucuna bağlı olarak daha ileri çalışmalar için bazı tavsiyelerin yanısıra mevcut çalışma etkileri ve kısıtlmaları sunulmuş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ongoing study intended to discover the motivation level and form (whether they are integratively or instrumentally motivated) of EFL preparatory school students towards English language learning. It also aimed to examine these learners' motivation differences in learning English according to gender, level, and nationality. The participants were 113 EFL students who are studying in preparatory classes in Turkey. The data were obtained by implementing Attitude, Motivation Test Battery (AMTB), applying a 5-point Likert scale and covered from strongly agree to disagree. This study as quantitative research used Statistical Package for Social Sciences (SPSS 26.0) software to analyze the results. The conclusions of the study indicated that the motivation of students towards learning English was high and, they had more instrumental motivation type to acquire English rather than Integrative one. Also, it was seen that Turkish learners' motivation level to learn English was higher than non-Turkish ones. In addition, it was not determined statistically significant difference between Male and Female learners' motivation to obtain English. As a last, there was no crucial distinction among A1, A2 and B1 level students' motivation level in terms of learning English. Based on the study's findings, some implications, and limitations of the study, as well as some suggestions for further studies, were also presented and discussed.