Mustafa Orakçı'nın levent ve tayfası kitap setinin UNESCO değerleri açısından incelenmesi
Investigation of Mustafa Orakçi's levent and its crew book set in terms of UNESCO values
- Tez No: 929179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Levent ve Tayfası, Mustafa Orakçı, UNESCO değerleri, Levent and His Crew, Mustafa Orakçı, UNESCO values, Values education. Page Number : 128
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Teknolojinin gelişimi ve yaygın kullanımı, birçok alanda büyük ilerlemeler sağlasa da, bu aynı zamanda bireylerin yalnızlaşmasına, toplumsal bağların zayıflamasına ve geleneksel değerlerin kaybolmasına sebep olduğu görülmektedir. Toplumsal bağlarda oluşan zayıflamanın farkına varan bilim insanları bunun önüne geçebilmek için değerler eğitimine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda farklı normlar ortaya konmuştur. Evrensel değerler ise uluslararası bir kurum olan UNESCO'nun belirlediği on iki değeri (mutluluk, dürüstlük, alçak gönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, hoşgörü, birlik, sadelik) kapsamaktadır. Bu değerler çocuklara kazandırılmak istenen ve hayatlarında taşımaları gereken değerlerdir. Bu çalışmada da çocuklara yönelik yazılan öyküleyici metinlerden olan Mustafa Orakçı'nın Levent ve Tayfası adlı kitap setini UNESCO değerleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını oluşturan Levent ve Tayfası kitap setinde yer alan beş kitap“mutluluk, dürüstlük, alçak gönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü ve birlik olma”değerleri açısından incelenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine göre incelenmiş ve toplamda 128 değerin beş farklı öykü kitabında aktarıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Öykü kitaplarında en çok işlenen ilk üç değerin sırasıyla saygı(f=22), sorumluluk(f=17) ve sevgi(f=16) olduğu tespit edilmiştir. Yazar, incelemeye alınan Levent ve Tayfası kitap setinde UNESCO değerlerini genellikle olumlu örnekler kullanarak aktarmış, ancak dürüstlük, işbirliği ve birlik değerleri için sadece birer tane olumsuz örnek kullandığı ulaşılan diğer bir sonuçtur. Bu durum, yazarın değerlerin önemini vurgulamak için olumlu örnekler üzerinden aktarmayı tercih ettiğini göstermektedir. Levent ve Tayfası ile ilgili yeni Maarif modelinde belirtilen değerlere yönelik bir araştırma yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Although the development and widespread use of technology has provided great advances in many areas, it is also seen that this has caused individuals to become isolated, social ties to weaken, and traditional values to disappear. Scientists who are aware of the weakening of social ties are conducting studies on values education in order to prevent this. Different norms have been revealed in the studies conducted by scientists. Universal values include the twelve values established by UNESCO, an international institution (happiness, honesty, modesty, cooperation, freedom, love, peace, respect, responsibility, tolerance, unity, simplicity). These are values that children should acquire and maintain throughout their lives. The aim of this study is to examine the book series“Levent and his Crew”by Mustafa Orakçı, a narrative text aimed at children, in terms of UNESCO values. The study used the document analysis method, one of the qualitative research methods. Five books from the book series“Levent and his crew”, which are the data source of the study, were examined in terms of the values“happiness, honesty, modesty, cooperation, freedom, love, peace, respect, responsibility, simplicity, tolerance and unity”. The data obtained were analyzed using content analysis and it was concluded that a total of 128 values were conveyed in the five different story books. It was found that the first three most frequently processed values in the story books were respect (f=22), responsibility (f=17) and love (f=16). In the Levent ve Tayfası book set that was examined, the author generally conveyed UNESCO values using positive examples, but another result that was reached was that he used only one negative example for honesty, cooperation and unity values. This situation shows that the author preferred to convey the values through positive examples in order to emphasize their importance. A research can be conducted on the values specified in the new Education model regarding Levent ve Tayfası.