Horadam sayı vektörleri
Horadam vectors
  1. Tez No: 929236
  2. Yazar: RÜMEYSA BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GÖKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Horadam sayıları, Horadam vektörleri, İç çarpım, Vektörel çarpım, Norm, Horadam number, Horadam vector, Inner product, Vectorial product, Norm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ebir ve Sayılar Teorisi alanlarında, sayı dizileri altın, gümüş, bakır gibi metalik oranları verdiği için çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Horadam sayı dizisi, Alwyn Francis Horadam tarafından tanımlanarak Fibonacci, Lucas, Pell, Jacobsthal gibi karakteristik denklemi ikinci dereceden olan sayı dizilerinin genellemesi olarak literatürde yer almıştır. Horadam sayıları, Horadam polinomları gibi çaşitli çalışmalar sergilenmiştir. Bu çalışmada, Horadam vektörlerinin tanımı yapılarak, Horadam vektörlerinin Binet formülü verilmiştir. Horadam vektörlerinin iç çarpımı ve norm değeriyle Horadam vektörlerinin vektörel çarpımları elde edilmiştir. Horadam vektörleri arasındaki açılar iki boyutlu kısıtlamalar dahilinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the fields of Algebra and Number Theory, number sequences are widely used in various fields because they give metallic ratios such as gold, silver, copper. Horadam number sequence, defined by Alwyn Francis Horadam, is a generalisation of Fibonacci, Lucas, Pell, Jacobsthal number sequences whose characteristic equation is quadratic. Various studies such as Horadam numbers, Horadam polynomials have been exhibited. In this study, Horadam vectors are defined and the Binet formula of Horadam vectors is given. The inner product of Horadam vectors and vector products of Horadam vectors with norm value are obtained. The angles between Horadam vectors are analysed within two dimensional constraints.