Eğitim müfettişlerinin soruşturma yaparken karşılaştıkları sorunlar
Problems faced by education inspectors while conducting investigations
  1. Tez No: 929242
  2. Yazar: AYŞEN SERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Müfettişi, Disiplin Suçu, Disiplin Soruşturması, Education Inspector, Disciplinary Offense, Disciplinary Investigation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, eğitim müfettişlerinin soruşturma sürecinde karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve sorunlara alternatif çözümler üreterek eğitim müfettişlerinin mesleki performanslarına katkı sağlamaktır. Yöntem: Bu araştırma nitel bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, konuyu derinlemesine incelemek için nitel bir yaklaşımla durum çalışması deseni kullanılmıştır. Geniş bir perspektif yelpazesi yakalayabilmek için çalışmada maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılmış ve farklı branşlardan eğitim müfettişleri seçilmiştir. Bu yaklaşım, çeşitli bakış açılarının ve deneyimlerin dahil edilmesini sağlamayı amaçlamıştır. Görüşme formu, kapsamlı bir literatür taramasına dayalı olarak titizlikle geliştirilmiş ve uygunluğunu ve geçerliliğini sağlamak için uzman geri bildirimi yoluyla rafine edilmiştir. Görüşmelerden toplanan veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak sistematik bir şekilde analiz edilmiş ve katılımcıların yanıtlarındaki temel tema ve kalıpların belirlenmesine olanak sağlanmıştır. Bulgular: Soruşturma sürecinde tespit edilen başlıca zorluklar arasında soruşturma onayları ve şikayet dilekçelerindeki belirsizlik ve netlik eksikliği, ifade alma aşamasında şikayetçi ve tanıklara erişimde yaşanan zorluklar ve ilgili taraflarca talep edilen bilgi ve belgelerin müfettişlere gecikmeli olarak sunulması yer almaktadır. Ayrıca, 657 sayılı Kanun'da belirli suç fiillerine ilişkin kesin yasal tanımların bulunmaması ve mevcut mevzuat boşlukları soruşturma prosedürlerini daha da karmaşık hale getirmektedir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulguları, eğitim müfettişlerinin soruşturma sürecinde çok sayıda zorlukla karşılaştığını göstermektedir. Bu bulgulara cevaben çeşitli öneriler getirilmiştir. Bunlar arasında disiplin soruşturmalarına ilişkin usul ve esasları açıkça tanımlayan kapsamlı bir yasal çerçevenin geliştirilmesi, eğitim müfettişleri tarafından önerilen disiplin yaptırımlarının tutarlı bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bağlayıcı düzenlemelerin yapılması ve eğitim müfettişlerinin görev ve sorumluluklarının kapsamına ilişkin yasal boşlukların giderilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the problems faced by education inspectors in the investigation process and to contribute to the professional performance of education inspectors by producing alternative solutions to the problems. Method: This research employed a qualitative approach with a case study design to explore the subject in depth. To capture a wide range of perspectives, the study utilised a maximum variation sampling method, selecting education inspectors from diverse branches. This approach aimed to ensure the inclusion of varied viewpoints and experiences. The interview form was meticulously developed based on an extensive literature review and refined through expert feedback to ensure its relevance and validity. The data collected from the interviews were systematically analysed using the content analysis method, allowing for the identification of key themes and patterns within the participants' responses. Results: The primary challenges identified in the investigation process include the ambiguity and lack of clarity in investigation approvals and complaint petitions, difficulties in accessing complainants and witnesses during the statement-taking phase, and the delayed submission of requested information and documents by relevant parties to inspectors. Additionally, the absence of precise legal definitions for certain criminal acts within Law No. 657 and existing legislative gaps further complicate the investigative procedures. Conclusion and Suggestions: The research findings indicate that education inspectors encounter numerous challenges during the investigation process. In response to these findings, several recommendations have been proposed. These include the development of a comprehensive legal framework that clearly defines the procedures and principles governing disciplinary investigations, the establishment of binding regulations to ensure the consistent implementation of disciplinary sanctions proposed by education inspectors, and the elimination of legal gaps concerning the scope of duties and responsibilities of education inspectors.