Hayreddin Zirikli'nin divanında vatan şiirleri
Hayreddin ez-Zirikli's homeland poems
  1. Tez No: 929287
  2. Yazar: MAHSUM AYKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GALİP GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Yeni Dönem Arap Edebiyatı, Suriye, Hayreddin Zirikli, Vatan şiirleri, Arabic Language and Literature, New Period Arabic Literature, Syria, Hayreddin Zirikli, Homeland poems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Arap edebiyatı modern dönemde birçok edip ve şaire tanıklık etmiştir. Suriyeli şair Hayreddin Zirikli de bu şahsiyetlerdendir. Bu çalışmada Hayreddin Zirikli'nin hayatı, eserleri ve yaşadığı dönemdeki siyasi mücadeleye şiirleriyle katkısı ele alınmıştır. Zirikli, yaşadığı dönemde ilmi ve kültürel kaynaklardan beslenmiş, dönemin ilim merkezleri sayılan başta Şam, Beyrut, Kahire, İstanbul, Manisa, Taif, Fas gibi şehirlere ilim yolculukları yapmıştır. Birçok bürokratik görevlerde bulunan Zirikli hayatı boyunca edebiyatıyla vatan müdafaasını yürütmüştür. Arap milliyetçiliği ile öne çıkan Zirikli yeni dönem Arap edebiyatında vatanseverlik kimliği ile tanınmaktadır. Ömrünü emperyalist güçlere karşı kalemiyle mücadele ederek geçiren şair gelecek nesillere ve vatanseverlere ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışmada giriş bölümünün ardından öncelikle Zirikli'nin hayatı ve eserleri birinci bölümde alt başlıklar halinde sunulmuştur. İkinci bölümde ise Zirikli'nin vatan temalı şiirleri tahlil yöntemleri üzerine yazılan kaynaklar ışığında incelenmiştir. Zirikli'nin vatan anlayışı ve vatanperverlik duygusunun geçirdiği kronolojik evreler bu şiirler aracılığıyla ortaya konulmuştur. Yapılan tahliller sonucunda Zirikli'nin şiirlerinde ağırlıklı olarak vatan, vatan sevgisi, Suriye halkının çektiği acılar, yaşadığı fakirlik olgusu, İngiliz ve Fıransız işgalinin getirdiği zorluklar, bağımsızlık özlemi gibi temalar işlediği tespit edilmiştir. Ayrıca şairin hayatında yaşadığı gelişmelerin etkisiyle vatan anlayışında değişmeler olmuş ve bu değişimlerin şiirlerine yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Arabic literature has witnessed many writers and poets in the modern period. Syrian poet Hayreddin Zirikli is one of these figures. This study examines Hayreddin Zirikli's life, works and his contribution to the political struggle of his time with his poems. Zirikli was nourished by scientific and cultural resources during his time and made scientific journeys to cities such as Damascus, Beirut, Cairo, Istanbul, Manisa, Taif and Morocco, which were considered the centers of science of the period. Zirikli, who held many bureaucratic positions, carried out the defense of the homeland with his literature throughout his life. Zirikli, who stands out with his Arab nationalism, is known for his patriotic identity in new-era Arabic literature. The poet, who spent his life fighting against imperialist powers with his pen, has inspired future generations and patriots. In this study, after the introduction, Zirikli's life and works are presented under subheadings in the first section. In the second section, Zirikli's poems with the theme of homeland are examined in the light of sources written on analysis methods. The chronological stages that Zirikli's understanding of homeland and sense of patriotism have gone through are revealed through these poems. As a result of the analyses, it has been determined that Zirikli's poems mainly deal with themes such as homeland, love of homeland, the sufferings of the Syrian people, the poverty he experienced, the difficulties brought by the British and French occupation, and longing for independence. In addition, there have been changes in the poet's understanding of homeland due to the developments he experienced in his life, and it has been seen that these changes are reflected in his poems.