Anadolu Yavrusunun Kitabı' nın yazma eğitimi açısından incelenmesi
Analysing 'Anadolu Yavrusunun Kitabi' in terms of writing education
- Tez No: 929344
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAVRUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yazma eğitimi, ders kitabı, Anadolu Yavrusunun Kitabı, writing education, textbook, Anadolu Yavrusunun Kitabı
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, ibtidâî mekteplerinde eğitim gören öğrencilere ders verme amacıyla hazırlanmış“Anadolu Yavrusunun Kitabı”adlı eserin günümüz Türkçe yazma eğitimi çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, dönemin ünlü eğitimci ve yazarlarından olan Mehmet Asım Us ve Ahmet Cevat Emre tarafından hazırlanarak ilk defa 1917 yılında Matbaa-i Âmire'de basılan bu kitabın çalışmamızda ilerleyen süreçteki güncellemelerin de yer alması adına 1922 yılında Orhaniye Matbaası'nda basılmış olan kitapları kullanılmıştır. Belli ölçütlere göre sınırlandırmış olduğumuz bu çalışmada nitel araştırma yöntemi olarak doküman incelemesi kullanılmıştır ve elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle çözümlenerek günümüzde karşılık geldikleri alt başlıklara yerleştirildikten sonra bu iki dönemde uygulanan yazma eğitimiarasındaki benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışmada yazma eğitiminin önemi, yazma eğitiminin temel yapısı, yazma sürecinin aşamaları, yazılı anlatımın unsurları, yazma yöntem ve teknikleri, yazma eğitiminde yararlanılan metin türleri gibi bulgular araştırılarak kitaptaki bu yazma eğitimi unsurlarının günümüz yazma eğitimindeki yeri incelenmiştir. Çalışmada günümüzde kullanılmayıp eserde yer alan bazı yazma eğitimi unsurlarının olduğu, yazma eğitimi ile ilgili verilen bilgilerin birçoğunun günümüzde de geçerliliğini koruduğu, yazma eğitiminde ürün temelli yaklaşımla beraber süreç temelli yaklaşımın da kullanılmış olduğu, dilin kurallarının detaylı bir şekilde verildiği tespit edilmiştir. İncelenen bu kitaplarda uygulamaya, dili güzel kullanmaya, dilin kurallarını öğretmeye büyük önem verilmesi nedeniyle kitabın incelenmesinin yazma eğitimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the work titled“The Book of Anatolian Young”, which was prepared for the purpose of giving lessons to students studying in ibtidâî schools, within the framework of today's Turkish writing education. For this purpose, this book, which was prepared by Mehmet Asım Us and Ahmet Cevat Emre, who were famous educators and writers of the period, and printed for the first time in 1917 in Matbaa-i Âmire, was printed in Orhaniye Matbaası in 1922 in order to include the updates in the following process in our study. In this study, which we have limited according to certain criteria, document analysis, one of the qualitative research methods, was used and the data obtained were analyzed by descriptive analysis method and the similarities and differences between the literature of the two periods were determined after placing them under the subheadings they correspond to today. In the study, findings such as the importance of writing education, the basic structure of writing education, the stages of the writing process, the elements of written expression, writing methods and techniques, the types of texts used in writing education were investigated and the place of these elements of writing education in today's writing education was examined. In the study, it was determined that there are some elements of writing education that are not used today but are included in the work, that most of the information given about writing education is still valid today, that the process-based approach is used in writing education along with the product-based approach, and that the rules of the language are given in detail. Since these books give great importance to practice, using the language well and teaching the rules of the language, it is thought that the examination of the book will contribute to writing education.