Manevi danışmanlık ve rehberlik ekolü olarak nefs psikolojisinde dua deneyimi
The prayer experience in nafs psychology as a school of spiritual counseling and care
  1. Tez No: 929513
  2. Yazar: HALİME BAŞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Nefs Psikolojisi, Dua Deneyimi, Terapötik Etki, Spiritual Counseling and Care, Nafs Psychology, Prayer Experience, Therapeutic Effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tezin amacı, bir manevi danışmanlık ve rehberlik ekolü olarak nefs psikolojisinde dua deneyimini ve bu deneyimin terapötik etkilerini incelemektir. Çalışma, psikoloji bilimi ile tasavvufun kadim bilgeliğini harmanlayan ve özgün bir ekol olan nefs psikolojisini merkeze alarak, bireylerin psikolojik iyi oluşlarını artırmada dua deneyiminin rolünü teorik bir perspektiften değerlendirmektedir. Bu bağlamda, manevi danışmanlık ve rehberlik uygulamalarında yerel bir ekol olarak nefs psikolojisi temel alınmış ve bireyin biyolojik, psikolojik, sosyal ve manevi boyutları bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak, manevi yaşamın psikolojik sağlık üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, literatürde öne çıkan temel eserler ve akademik kaynaklar titizlikle incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde, manevi danışmanlık ve rehberlik alanının tarihsel gelişimi ve çağdaş uygulamalarına odaklanılmıştır. İkinci bölümde, nefs psikolojisinin teorik temelleri ele alınarak, bu ekolün bireysel farklılıkları gözeten ve çok-kültürlü danışmanlık yaklaşımlarına uygun yapısı tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, dua deneyimi çok boyutlu bir perspektifle ele alınmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise nefs psikolojisi bağlamında duanın terapötik sürece entegrasyonu analiz edilmiştir. Araştırmanın teorik bulguları, dua deneyiminin bireyin duygusal, bilişsel ve bedensel süreçlerini olumlu yönde etkileyerek, psikolojik iyileşme üzerinde güçlü bir terapötik destek sağladığını göstermektedir. Dua deneyimi, bireyin bilinç durumunu derinleştirerek manevi bir bağ kurmasını kolaylaştırmakta ve öz farkındalığını artırmaktadır. Nefs psikolojisi, bireyin dört temel ilişki alanı olan kendisi, çevresi, diğer insanlar ve aşkın varlıkla olan dengesini sağlaması gerektiğini savunarak, dua deneyimini bu dengenin sağlanmasında etkili bir sağaltım yöntemi olarak görmektedir. Bu teorik çalışma, ayrıca dua deneyiminin manevi danışmanlık ve rehberlik süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılabilirliğini artırmayı ve bu alandaki literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the prayer experience within nafs psychology as a school of spiritual counseling and care, along with its therapeutic effects. The study evaluates the role of prayer experience in enhancing individuals' psychological well-being from a theoretical perspective by focusing on nafs psychology, a unique school that blends the science of psychology and the ancient wisdom of Sufism. In this context, the study considers nafs psychology as a local approach within spiritual counseling and care practices, addressing the biological, psychological, social, and spiritual dimensions of the individual through a holistic perspective to explore the impact of spiritual life on psychological health. This research was conducted using document analysis, a qualitative research method, through a comprehensive examination of key works and academic sources in the literature. The first chapter of the thesis focuses on the historical development and contemporary practices of spiritual counseling and care. The second chapter elaborates on the theoretical foundations of nafs psychology, discussing its structure, which takes into account individual differences and is compatible with multicultural counseling approaches. In the third chapter, the prayer experience is analyzed from a multidimensional perspective. The fourth and final chapter investigates how prayer can be integrated into the therapeutic process within the framework of nafs psychology. The theoretical findings of the study indicate that the prayer experience provides significant therapeutic support by positively influencing individuals' emotional, cognitive, and physical processes, thereby contributing to psychological healing. The prayer experience facilitates deepening of consciousness and the establishment of a spiritual connection, ultimately enhancing self-awareness. Nafs psychology advocates for balancing four fundamental relational domains—self, environment, others, and the transcendent—and considers prayer as an effective therapeutic tool in achieving this balance. This theoretical study also aims to enhance the applicability of the prayer experience in spiritual counseling and care processes and to contribute to the existing body of literature in this field.