Üniversitelerde akademik personelin eğitim öğretim faaliyetlerinde performanslarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 92971
  2. Yazar: GÜNEŞ KARAMULLAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TENGİZ ÜÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek eğitimde yönetim, performans değerlendirme, insan kaynakları yönetimi, higher education management, performance evaluation, human resource management. tC YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın başlangıcında örgüt teorilerinin gelişimi ve bu teoriler içerisinde üniversitelerin yapılarına yer verilmiştir. Bu yaklaşımdan hareketle insan kaynakları yönetiminin ve beraberinde performans değerlendirme çalışmalarının örgütteki yerine dikkat çekilmiştir. Daha sonra yüksek öğretim kurumlarında yönetim, insan kaynakları yönetimi, ve bu çerçevede performans değerlendirmenin önemi vurgulanmıştır. Çağdaş yaşam ortamında eğitimin artan bir önem kazanması nedeniyle toplumların etkin eğitim istemesi, eğitim örgütlerinin kısıtlı kaynakları doğru kullanmaları yolundaki beklentisine deyinilmiştir. Etkin eğitim ve kaliteli eğitim büyük ölçüde eğitmenlerin performansları ile doğru bağlantılı bir sonuçtur. Bu nedenle akademik personelin performanslarının, öncelikle eğitimcilik uğraşılarında olmak üzere, değerlendirilmesi gereklidir. Bir yüksek öğretim kurumunda performans değerlendirme sistemi kullanılmaya başlanacağı zaman, başarılı olması için nasıl bir yaklaşım benimseneceği açıklanmış ve sistemin nasıl tasarlanması gerektiği anlatılmıştır. Sisteme karşı gösterilebilecek tepkiler üzerinde durulmuştur. Doğru tasarlandığı, doğru uygulandığı zaman bir performans değerlendirme sisteminin eğitim uğraşılarının etkinliğini artıracağı gösterilmeye çalışılmıştır. Performans değerlendirme sistemleri aynı zamanda eğitim kurumunun etkinliğini artırmak için kullanılan bir araçtır.
Özet (Çeviri)
This study opens with a focus on the evolution of organization theories and organization structure of universities within these theories. From this approach onwards, attention was drawn to the role of human resource management and performance evaluation in an organization. Further to this; significance of management, human resource management and performance evaluation in higher education organizations were emphasized. It was also discussed how in today's world, education has gained importance and therefore communities asking for effective education and teaching. Education organizations are expected to use the limited resources in the right manner. Effective and quality education is an output mostly and directly related to the performance of instructors/faculty. Therefore instructor/faculty performance, especially their teaching activity, need to be evaluated. The approach to be adopted, when a higher education organization or a university establishes a new faculty performance evaluation system, was explained. Design of the system was also discussed. Possible resistance to the system was defined. The study tries to show that, If planned and implemented in a correct manner with care and thought, a faculty evaluation system will increase effectiveness of education. It is also a tool to promote the effectiveness of the education organization.